Oude Ariadnes 1969


“Ariadne” stond er in 1969 nog maar heel klein op de cover. Het tijdschrift wat net na de oorlog begon te verschijnen heette in die tijd nog “Maandblad voor Handwerken”. En het was een graag gezien blad voor veel handwerkende vrouwen. Veel vrouwen bewaarden deze tijdschriften tientallen jaren en bladerden ze vele keren door. Anderen deden ze weg maar hebben er nog wel herinneringen aan. Deze jaargang uit 1969 heb ik nu te koop en ik hoop dat degenen die nog een oud patroon uit die tijd zoeken, het weer kunnen terugvinden.
De uitvoering van deze tijdschriften was lange tijd wat matig, en dan vooral omdat de voorkant niet verstevigd werd. De papierdikte was net zo dun als de rest van het tijdschrift, waardoor de tijdschriften vaak wat frommelig werden, of waardoor het schutblad losraakte van de nietjes. Van de meeste van deze tijdschriften heb ik meerdere exemplaren. Als er één besteld wordt, verstuur ik eerst m’n mooiste, en als het blad dan nog eens wordt besteld komt het minder mooie exemplaar aan de beurt, maar dat zal ik dan wel in m’n reactie vermelden en wat aan de prijs doen.
De tijdschriften werden vroeger verticaal gevouwen voordat ze met een wikkeltje op de post gingen. Dat verklaart de lichte vouw die door de meeste tijdschriften loopt. Zo ging dat vroeger.
En in deze Ariadne-periode bestond een jaargang uit 11 nummers: het juli-augustus-nummer werd meestal gecombineerd. Een mooi nummer, met die patchwork kussens met flower-power uitstraling.
Ik vind dat deze voorkanten een mooi tijdsbeeld geven van het handwerk in 1969. En binnenin de tijdschriften staat nog veel meer moois!

Bewaren

2 reacties op “Oude Ariadnes 1969”

  1. De Ariadne rechtsonder op de collage, die ken ik. Tijdens de handwerkles op de HBS maakte ik de moccasin sloffen. Ik gebruikte de goede delen van een afgedragen imitatie suède blazer. Een heidens karwei, de imitatie suède was niet gemakkelijk te borduren. Eerst kleine kraaltjes rijgen om ze vervolgens in patroon op de moccasins te naaien. Bontrandjes erom van een een repen gesneden oude muts en nog extra zooltjes eronder tegen het snel doorslijten………… Ik weet nog wel dat ik er een mooi cijfer voor kreeg en dat ik ze lang gedragen heb. Zo jammer dat ik geen foto heb, maar ja, dat deed je in de tijd van de filmrolletjes niet zomaar. Daar ging je zuinig mee om.
    Floklore blijft altijd denk ik. Ik kan de voorkant van die Ariadne nog steeds waarderen.

  2. Hallo,
    Ik ben op zoek naar een Ariadne uit eind jaren 60 waar allemaal Peruaanse breimotieven in stonden, tevens kerstversiering, zou er dolblij mee zijn‼️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013