Oude boekjes Smocken

Smocken is een eeuwenoude techniek om stof in elkaar te rimpelen, waarna de stof vanaf het smockwerk weer wijd kan uitplooien. Vanouds werd dit gedaan bij boerenkielen in Ierland in vroeger eeuwen. Het was een simpele techniek om de wijde werkmanskielen wat praktischer te maken in het dragen.
De techniek is ook heel bruikbaar voor dameskleding (boven de buste of in de taille komt dan het smockwerk) maar is vooral bekend van de schattige meisjesjurkjes.

En zoals bij alles het geval is: òveral zijn hulpmiddelen voor bedacht! Bij de boerenkielen stak het niet zo nauw waar de steken van het smockwerk werden gemaakt. Later werd smockwerk vooral aangebracht op ruitjesstoffen, zodat de hoeken van de ruitjes de plaats aangaven. Maar met een eenvoudig hulpmiddel konden die insteek-plekjes ook op effen stof worden aangebracht. Dit hulpmiddel is: een strijkpapier met stippen! Je ziet deze velletjes niet vaak en ik vind het leuk om er nu een aantal in m’n shop te zetten, voor iemand die het graag eens wil proberen. Je strijkt met een lauw strijkijzer de stippen op de stof en als die stippen hun dienst hebben gedaan worden ze bij de eerste wasbeurt heel makkelijk weer verwijderd.
Er zijn donkere stippen voor op een lichte stof, en er zijn lichte stippen voor op een donkere stof.

En je hebt natuurlijk een boekje nodig voor een patroontje! Er zijn boekjes die vooral informatie over de geschiedenis geven, zoals het Engelse boekje Smocks (in twee verschillende uitvoeringen). En er zijn oude en zeldzame boekjes die patroontjes bieden, uit een tijd dat het veel gebruikelijker was als nu om met smocken bezig te zijn. Maar ook dit keert weer terug in het modebeeld!

2 gedachten over “Oude boekjes Smocken”

  1. Manny kloosterhuis

    Vroeger heb ik smockwerk gemaakt op ruitjesstof.Eerst de stof rimpelen met een rijgdraad, daarna smocken. Ging dan heel snel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.