Oude breiboekjes uit 1883

Boekjes de Breister op oude kranten

“Het bewustzijn van den grooten afkeer, welke ons vrouwen, eene voorrede inboezemt, brengt mij in de noodzakelijkheid kort te zijn. Een enkel woord is dan ook voldoende, niet waar lieve lezeressen, om voor den derden druk, hetzelfde gunstige onthaal te verzoeken, dat het boekske, bij zijn eerste en tweede verschijnen, heeft mogen ondervinden, zoodat, na betrekkelijk korten tijd, de aanzienlijke oplage uitgeput was. Behalve dat de eerste druk op nieuw is nagezien, heb ik eene daarin bestaande leemte aangevuld….. U ziet dus, waarde lezeressen, men heeft niet eens den tijd gehad afkeer te gevoelen…..”

Hiermee begint een oud breiboekje uit 1883. Op een paar zinnen na typte ik de hele ‘voorrede’ van de vertaalster over. Ha ha: de noodzakelijkheid om kort te zijn? Ja, die bestaat er nog veel meer in onze tijd, maar ik hoef me er dus niet al te veel van aan te trekken, nadat mij op mijn vorige blogje gebleken is in jullie reacties dat ik rustig door kan gaan met bloggen. Alleen die lange zinnen…. die kan ik maar beter niet nadoen!

Over leuke boekjes wil ik dus graag ook even een leuk blogje schrijven. Na de voorrede komtInleiding oud boekje breien de inleiding. Ik citeer maar weer: “In alle Europeesche talen bestaan reeds breiboekjes, die het nut van dien arbeid, de groote verscheidenheid van voorwerpen, welke men met zijne hulp vervaardigen kan, het duurzame van zijne zachte en warme weefsels, hebben hem eene gunst doen deelachtig geworden, welke de grilligheden der mode, noch de moeilijkheden, aan de uitvoering verbonden, hem hebben kunnen ontnemen.”
Volgen jullie het nog?
“Het kwam ons echter voor, dat de verschillende boekjes, welke over het breien handelen, allen meer of minder een onjuisten grondslag hadden; dat wil zeggen: dat zij de eerste beginselen van het werk veronachtzamen en geene verklaring geven; van de zoo nodige breitermen, bovenal voor die personen, welke deze niet kennen. Wij echter willen, in de onderhavige handleiding, de meest juiste en uitgebreide verklaring geven, zoowel wat betreft de gewone breisteken, als de fantasiesteken, die wij hebben kunnen verzamelen.”

Goed bezig in 1883!
En als ze toen toch eens zouden hebben geweten, dat je nu duizenden tutorials en Uitklapvel boekje de breistervoorbeelden op internet kunt raadplegen!
Ze zouden echt niet hebben geweten wat ze zagen!
En toch…. ondanks die vele mogelijkheden die wij in onze tijd hebben om die aloude en nimmer vergeten breisteken te leren, tòch….is zo’n boekje uit 1883 ontzettend leuk!
Ik heb er twee gekocht op een boekenmarkt, speciaal voor m’n shop. De pagina’s zijn nog niet helemaal doorgesneden, dus het zijn nimmer gebruikte exemplaren. Dat was vast ook niet de bedoeling, destijds, maar voor een verzamelaar van oude breiboekjes een extra pré!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Herten in kruissteek (1)

Pannelappen

Duizend blogjes op Tweedehandswerk!

Kraaltjes weven

Reacties

 1. Ik heb ook zo’n oud boek over breien van 1844 en dat is opgedragen aan Hare Majesteit de
  Koningin der Nederlanden,Grootvorstin van Rusland,enz.enz.Dat was toen:Anna Pavlovna
  Romanova.
  Alle patroontjes hebben prachtig namen:Gladde pruimen toer,Toovervlokken toer,enz.enz.
  Ik weet niet of dat algemene namen waren of alleen in dit boek zo genoemd.
  Er worden ook nog voorwerpen gebreid:Jagt-Shawl,Vergeet me niet manchet.
  Achter in het boek zijn platen met afbeeldingen.
  Leuk om te zien maar niet meer om te maken

  • Margriet zegt:

   Wat een leuke namen! “Gladde pruimen toer”! Geweldig!
   In dit breister-boekje alleen gewone namen zoals ‘kinderschoentje’, ‘ondermouwen’, ‘mutsje’.
   En ook nog wat ‘slobkousen voor een klein knaapje’.
   En een sjaal voor Penelope!

 2. Patricia Caminada zegt:

  Wat leuk om te lezen. Bloemrijke schrijfstijl. Hopelijk struikel ik ook nog eens over zoiets moois. Morgen op de Deventer boekenmarkt misschien……

  • Margriet zegt:

   Niet struikelen! Ook niet met een zware boekentas!
   Veel snuffelplezier. En ik kom je vast niet tegen want het is daar heel druk.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen