Oude breirollen

Daar liggen dan dan m’n oude breirollen en een centimeter om ze op te meten. Ik ben het al zo lang van plan geweest: die breirollen moeten/mogen ook een keer in m’n shop. En als ik het nù niet doe… Want breirollen zijn helemaal hip! Om ze nieuw te maken dan. Er zijn facebook-groepen waarbij elke keer een patroontje wordt gepubliceerd om zelf een breirol (of haakrol) te maken. En daar doen veel handwerksters aan mee, want het is gewoon heel leuk om zelf zo’n lange patroontjes-lap te maken. Maar waar komt dat idee nou vandaan? Daarover dit blogje.

Patronenboeken verschenen pas later in de tijd, en niet iedereen kon die kopen. Breirollen waren er éérder dan de boekjes. Het waren niet alleen goede oefeningen om vele mooie steken uit te proberen, maar ook een voorbeelden-overzicht voor later, als er van alles voor het gezin gebreid ging worden. En als je eenmaal de basis van de steken hebt geleerd (ajoursteken, reliefsteken en allerlei combinaties en variaties), dan was er héél veel mogelijk! Op de langste breirol zijn maar liefst 50 verschillende steken gebreid!

Die langste breirol is wel een hele bijzondere, want er is ook een datum ingebreid: 1883!
Deze lange rol mag nu in m’n shop, en wat zal ik daar nu eens voor vragen? Ik weet dat ze best wel (heel) duur zijn op veilingen. Ik dacht er zo over na en kwam tot een ideetje, en dat kun je dan in m’n shop lezen. Voor wie geen interesse heeft voor prijzen is dit blogje wellicht alleen een kennismaking met dit breirollen-fenomeen. Een breirol is een stimulerend overzicht van wat er allemaal mogelijk is met twee breipennen en een bol katoen! En deze oude breirollen zijn een herinnering aan hoe meer dan honderd jaar geleden vrouwen ook hun uiterste best deden om iets moois te maken. Wat fijn dat dit voorbeeld nu weer zo volop wordt nagedaan!

6 gedachten over “Oude breirollen”

 1. Ik heb die nog van mijn oma (*1894) en ofschoon ze als volwassene geen breister was en liever naaide, kende ze later nog alle patroontjes uit haar hoofd vertelde mijn moeder.

 2. Ik heb een breirol van een ongetrouwde tante van me (geboren in 1917).
  Zij heeft geen datum ingebreid maar aan het eind de letter P, van haar naam, Pytsje.
  Ik vond het altijd een onhandig ding om te bewaren, je kunt hem moeilijk inlijsten.
  Maar door jouw blog heb ik opeens de oplossing bedacht : gewoon oprollen en dan een rood fluwelen of satijnen lint er omheen met een strik. Dat lijkt veel leuker als zo’n gebreide sliert (zo stel ik me dat voor hoe nichten van mij er over zullen denken)
  En een mooi kaartje eraan bevestigd zodat nichten en/of neven hem niet meteen weggooien.
  Dank je wel dus voor deze blog.

 3. Dankjewel. Wat een leuk stukje en wat een mooie voorbeelden.
  Al lange tijd denk ik ‘zoiets wil ik ook eens maken’. Hierdoor krijg ik wel veel zin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.