Het uitgeven van specifieke handwerkboekjes voor bepaalde technieken en over de prachtige patronen uit verre landen, begon in Denemarken net iets eerder op gang te komen dan in ons land. Eind vijftiger jaren werden er in Denemarken al mooie boekjes uitgegeven die nu geliefde verzamelaarsitems zijn, ook omdat ze vrij vroeg al ook hier bekend werden. Sommige boekjes werden al snel vertaald, zoals het boekje Spelen met Raffia; daarvan kan ik de Nederlandse en de Deense uitgave laten zien. Het boekje Iets nieuws met pitriet was ook een vertaling, over een onderwerp waar in de zestiger jaren veel belangstelling voor was.
En soms komt die belangstelling tientallen jaren later weer volop terug, zoals het boekje Sy med fantasi. Dit boekje is al uit 1956 en toont een stijl van borduren die tòen heel vooruitstrevend en vernieuwend was, en nu weer volop hip. De auteur is Vibeke Lind, die ook andere boeken schreef, net als bij ons bijvoorbeeld Hetty Mooi in die tijd over meerdere onderwerpen schreef en bekend werd. Het was een tijd waarin handwerksters met deskundigheid meerdere boekjes schreven over meerdere onderwerpen, die heel goed aansloegen.
Over de ‘gamle korsstingsmotiver’ zijn in die vroege jaren veel boekjes uitgegeven: oude borduurmotieven uit Peru, IJsland, Parijs, Groenland en India. Dat sprak in die tijd veel mensen aan en het was misschien ook wel voor het eerst dat er boekjes werden samengesteld die zoveel typische en karakteristieke patronen van een land of regio bij elkaar hadden verzameld. Ik blogde deze zomer over een hele serie van die oude boekjes, die ik toen heel lang had opgespaard want je komt ze niet vaak meer tegen. Nu komen er nog drie bij: borduurmotieven van oude Deense wapens, borduurmotieven uit Sjaelland, en het destijds geliefde boekje over borduurmotieven van de Balkan. Over die Balkan-patronen zijn later nog veel meer boeken verschenen, maar dit was dus één van de eerste, uitgegeven door die Deense uitgever die al vroeg oog had voor de schoonheid van etnische motieven en daar veel anderen in liet meenam. Deze boekjes hebben vroeger veel invloed gehad op de verdere ontwikkeling van aandacht voor mooi handwerk.