Oude DMC boekjes

Collage van 25 bladzijden uit oude DMC boekjes

Oude DMC-boekjes zijn nog steeds mooi om door te bladeren en inspirerend om te gebruiken. Handwerksters die deze boekjes al kennen, zijn vaak liefhebbers geworden en soms verzamelaars. Ik plaats een heel aantal van deze oude boekjes in m’n shop en om een goede indruk te geven, heb ik heel wat extra bladzijdes gefotografeerd om die in de galerij (bij elk boekje) te kunnen plaatsen.  Van een aantal van deze bladzijden heb ik deze collage gemaakt.

In veel van de titels kom je het woord ‘bibliotheek’ tegen. In het Nederlands, Duits of Frans. Maar niet in alle boekjes wordt ook een toelichting gegeven van de gedachte achter deze ‘bibliotheek’. In één van de boekjes die ik in mijn shop plaatste, kwam ik wel die toelichting tegen. Ik denk dat er wel geïnteresseerden zullen zijn die het leuk vinden om die toelichting eens te lezen, en daarom citeer ik hem hieronder. Taalgebruik en stijl zijn duidelijk van zo’n 60 of 70 jaar geleden, maar de afbeeldingen in deze mooie oude boekjes zijn nog steeds aantrekkelijk. En voor wie meer foto’s wil zien: in m’n shop vind je er tientallen! Maar eerst hier het citaat:

“Ten einde de lust voor het naaldwerk te ontwikkelen, en om het gebruik der talrijke artikelen, die zij speciaal voor het naaien, borduren, haken, breien enz. fabriceert, beter te doen kennen, heeft de Naamloze Vennootschap Dollfus-Mieg & Cie een serie publicaties uitgegeven, die een voltallige bibliotheek vormt en die alle bekende werken, onder den naam van naald- of dameshandwerken behandelt.
Ofschoon deze publicaties door hun artistieke waarde, patroonkeuze, en toegewijde zorgen alles, wat reeds in dit soort is verschenen, verre overschrijden, worden zij tegen belangrijk lagere prijzen verkocht, dan hun verkoopwaarde vertegenwoordigt; de uitvoering hiervan voldoet aan de hoogste eischen, gezien de belangrijkheid van de uitgave en het doel, dat men zich voor oogen heeft gesteld.
Iedere bundel wordt in verschillende talen uitgegeven, en bevat een serie zeer nieuwe en afwisselende voorbeelden, die van een verklarende tekst vergezeld gaan. Dank zij de duidelijkheid en de volmaaktheid, waarmede de afbeeldingen zijn weergegeven, wordt de tekst van ondergeschikt belang en het is steeds gemakkelijk om het meerendeel van de patronen, vervat in deze albums te vervaardigen zonder deze tekst te raadplegen.”

Collage vijf oude DMC boekjes(Dit zijn de voorkanten van de boekjes die zijn toegevoegd.)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Blauw en geel in Den Haag

Alles over kleur

“Versier uw huis”

Gebreide baret

Reacties

 1. Wauw, wat een prachtige boekjes. Dat jij die toch steeds op de kop kunt tikken; ik zoek heel vaak naar zulke uitgaven maar vind ze zelden.
  Hartelijke groet,
  T.

 2. Margriet zegt:

  Update: het middelste boek op de kleine overzichtsfoto (Vorlagen for Stickereien) is besteld.

 3. hilda schouten zegt:

  ik heb nog een soortgelijk boekje groene voorkant van DMC uit 1951
  Prachtige randjes en motiefjes en alfabetten
  Van de foto’s in de galerij komen de bovenste afbeeldingen uit dit boekje

  en een soortgelijk uit sweden
  Uitg. A/B E. Holmqvists, z.j.
  Samenstelling S. Suärd
  oblong formaat (klein), geniet
  in goede staat

  Schattige patroontjes voor kerst

  hier een link waar er nog meer staan
  https://www.tweedehandswerk.nl/product-categorie/boeken/borduren/

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen