Oude haakboekjes

Aan het begin van de vorige eeuw was het Haken een gewaardeerde techniek en vaardigheid, die veelvuldig werd ingezet om allerlei kleedjes en kunstwerkjes te maken. Later keken we heel anders tegen al die haaksels aan en noemden we ze tierelantijnerig en propperig en ouderwets. En nu nog weer later zijn er liefhebbers die zo diep mogelijk in de haakgeschiedenis willen duiken en patronen zoeken die zo oud mogelijk zijn. Iemand bestelde het boekje Handleiding voor vrouwelijke handwerken (een herdruk van een boekje rond 1900) en een oud boekje Haken van Van Wessem. Zo’n oud boekje kan ik wel 15 euro voor vragen, want ze zijn zeldzaam en geliefd. In mijn shop had ik geschreven dat ik de prijs van het exemplaar wat ik op dat moment had, had verlaagd naar 12 euro omdat het patroonvel ontbrak. Evengoed nog een interessant boekje, had ik erbij geschreven, omdat de patronen ook zijn uitgeschreven als tekst.

Ik pakte de bestelde boekjes en vaak kijk ik het dan nog even na. Ik zag nu dat ik inmiddels ook een ander exemplaar had van het van Wessem-boekje, en daar zat wèl een patroonvel bij. Nu had ik dus gewoon het boekje-zonder-patroon kunnen opsturen, en daarna die regel in mijn shop weer weghalen en de prijs weer ophogen. Dat was voor mij het makkelijkst. Maar ik wist van degene die dit bestelde dat zij juist zoveel doet om oude patronen opnieuw na te haken en te breien, en daar prachtige foto’s van te maken. Ik had haar wel eens ontmoet op een handwerkbeurs. Juist goed als dat patroonvel nou juist bij háár terecht zou komen!

Even overwoog ik om te mailen: Wil je het patroonvel er soms ook bij? En het flitste door m’n hoofd of ik dan zou moeten vragen of ze die drie euro extra dan nog zou moeten overmaken. Maar nee, zo wil ik er niet inzitten. En nu ik bezig ben met wat toelichting te geven op hoe ik met mijn shop bezig ben, schrijf ik hier ook maar eens een stukje over. Ik merk vaak: er wordt mij heel veel gegund. Soms krijg ik zomaar iets toegestuurd van iemand, die ervan uitgaat dat ik wel wat oude boeken of tijdschriften kan gebruiken. Superlief! En ik vind het heel fijn om zelf ook gunnend te zijn naar anderen. Inmiddels ben ik aardig ingewerkt in het handwerkwereldje en dan herken ik dus soms ook namen van mensen die wat bestellen. We zijn allemaal handwerkliefhebbers die het fijn vinden om met dat oude spul bezig te zijn. En dan ga ik echt niet moeilijk doen over een paar euro, maar ben ik juist blij dat alles weer goed terechtkomt bij een ander.

Het is juist zo leuk om nu in een tijd te leven waarin de waarde weer wordt gezien van die oude handwerkboekjes, en daarin staan we niet op ons zelf, maar die oude-boeken-liefde delen we met elkáár!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.