Weer vijftien oude en nieuwe handwerkboeken die ik nog niet eerder op m’n shop had. Na al die jaren dat ik aan het verzamelen ben, kom ik nog steeds boeken en boekjes tegen die ik nog niet eerder had.
Textielwarenkennis is de grondslag voor vakbekwaamheid in de textielhandel. Die kennis werd vroeger grondig onderwezen op de vakopleiding en zo’n boek is een goede weergave van die gedegen aanpak.
De Mon Tricot stekengidsen had ik al wel eerder; ze waren er voor 500 of 850 of 1300 steken en dat zijn nu weer geliefde boeken. Nu dus ook nog een gids voor 850 steken.
Vroeger waren er lang niet zoveel boeken als nu, en zo’n boekje over Kelim werd gewoon gebruikt tot het helemaal versleten was. De Kelim-techniek werd na verloop van tijd vergeten en de oude boekjes werden weggegooid, maar gelukkig duikt er af en toe nog één op. Zelfs in versleten vorm nog interessant voor nieuwe liefhebbers van deze techniek.
Een klein Indigo-boekje en een Beknopte Handleiding voor het Handweven geven veel informatie over hun onderwerpen.
Tapisseriewerk in opvulsteek geeft aanwijzingen om zelf een voorstelling in tapisserie op te vullen; zo’n boekje had ik nog niet eerder.
En dan is er nog een boekje wat het bewust verzamelen van Textiel bespreekt: waar moet je allemaal op letten.
En dan zijn er de nieuwere boeken, die in onze tijd uitkomen. Mooie gidsen over Breitechnieken en Kralenrijgtechnieken. Of om je eigen stof te creëren. Of om kaarten te borduren met kralen. Die nieuwe boeken gaat altijd maar door: uitgevers spelen in op hobby-modes. Maar ook de oude boeken blijven bruikbaar, zoals het originele Grote boek voor de Kleine naaister: een leuk boek om een kind te leren naaien. Zo’n boek zou in onze tijd niet zo makkelijk opnieuw worden uitgegeven, en wie juist zoiets zoekt is hier goed mee af.
2 gedachten over “Oude handwerkboeken”
Hallo Margriet,
Wat ik me wel eens afvraag als ik je blogjes lees, of jij van al die boekjes die je verkoopt, ook een excemplaar in je eigen verzameling hebt staan. Vooral de zin ” Na al die jaren dat ik aan het verzamelen ben, kom ik nog steeds boeken en boekjes tegen die ik nog niet eerder had” , doet me weer daar aan denken.
Hallo Patricia,
Leuke vraag! Van veel boeken hou ik één exemplaar zelf, omdat ik die zelf erg mooi vind en daar steken ook briefjes uit op de pagina’s waar iets staat wat ik nog wil maken.
Maar deze boeken moeten wèl in een bepaalde kast blijven passen, dus als het er teveel zijn, dan schuif ik ook wel eens wat door naar m’n shop, bijvoorbeeld als ik er dan wat uit heb gemaakt en ik dus eigenlijk ‘klaar’ ben met dat boek.
De boeken die van mijn grootmoeder en handwerktante zijn geweest hou ik ook zelf. Daar staat dan ook nog de naam in die zij er met schuin schrift inschreven. Die boeken koester ik!
En de boeken van mijzelf van vroeger: die vind ik ook heel leuk om te houden, en te zien dat ik er als tiener al in was geïnteresseerd.
Maar de zin “na al die jaren verzamelen….” duidt toch wel op het verzamelen voor m’n shop. Vooral sinds corona is dat een stuk lastiger geworden. In kringlopen en boekwinkels kom ik lang niet meer zoveel tegen als vroeger (en heel vaak zelfs niks en ik ga er dan ook lang niet altijd meer naar toe.) De moeite die ik nu moet doen om nog wat voorraad te vinden, komt toch wel in de richting van ‘verzamelen’, in de zin van ‘bij elkaar verzamelen’.
Ik vind het nog elke keer heel leuk om iets tegen te komen wat ik nog niet eerder had. De nieuwe boeken van nà 2000 doen me niet zoveel, en die zijn ook niet zo bijzonder, behalve boeken zoals Rondom Textiel. Maar juist de hele oude boeken, van voor de jaren zestig van de vorige eeuw vind ik heel leuk om tegen te komen.
En daarvan zaten er ook een paar in de collage die ik in dit blogje liet zien, van de boeken die ik had kunnen toevoegen.