Oude handwerkboeken en boekjes


Oude handwerkboeken en boekjes zijn leuk!
Het is nu eind november en dat betekent dat het op een paar dagen na zeven jaar geleden is dat ik begon met handwerkboeken in een beginnende webshop te zetten. De computer houdt voor me bij hoeveel boeken dat er inmiddels zijn en wil je eens raden? Of zal ik het maar gewoon zeggen? Het zijn er inmiddels tweeduizend achthonderd en twee-en-vijftig. Oftewel 2852.
En als deze er nog bijkomen zijn het er 2868. Veel hè?

Het criterium om een boek in mijn shop te plaatsen is dat het over handwerk moet gaan. Soms sjoemel ik er een klein beetje mee want een boekje wat er zijdelings mee te maken heeft is ook wel eens leuk. Maar verreweg het meeste zijn handwerkboeken. En dan voornamelijk Nederlandse boeken. Ook daar is er wel eens wat grensvervaging, want Duitse of Franse patronenboeken zijn helemaal prima want een patroon lezen kan ook zonder kennis van die talen.

Er zijn boeken over alle oude handwerktechnieken en die technieken worden in elke periode in nieuwe boeken opnieuw uitgelegd en aangeprezen met mooie patronen. Maar ook de oude boeken zijn nog interessant, want de handwerktechnieken zelf verouderen niet, alleen de manier waarop iets wordt uitgelegd en gepresenteerd verandert met de tijd. Ik heb in de loop der jaren heel veel hartelijke bedankjes gehad van mensen die blij waren dat ze een oud boek konden kopen en daarmee werd bewezen dat die oude boeken echt nog heel waardevol zijn.

Die boeken worden eigenlijk vanzelf een beetje aantrekkelijker wanneer je ze met een foto in een overzichtelijke webshop plaatst. Dat oogt beter dan wanneer ze ergens door elkaar liggen en je kunt niks vinden. Dus ik vond het leuk een webshop op te zetten met categorieën, zoals breien en borduren. Dan kun je inzoomen op waar je naar op zoek bent.

En ik vond het ook leuk om in een niet-aflatende stroom blogjes al die boeken onder de aandacht te brengen. Soms met acht tegelijk die gegroepeerd zijn rond een bepaald onderwerp. En soms met zestien tegelijk als ik zin had om een stapeltje weg te werken of om een jaar af te sluiten. Dus hierbij nog weer eens zestien boeken, die tegelijk ook een weerspiegeling zijn van de grote diversiteit.

Ik denk dat m’n blogje nu ‘vol’ is, dus dan is er geen ruimte meer om nog even wat te bespreken en te linken. Of nog een paar regels?
Het Engelse boekje The Stitchery is een catalogus uit 1977 en laat allerlei handwerken uit die tijd zien en dat is vast een boekje voor liefhebbers van geschiedenis: dit was er allemaal gangbaar in die tijd. Het boekje Pompondiertjes brengt me terug in de tijd, toen ik van m’n grootmoeder leerde om een pompon te maken. Het boekje Kijken en Maken geeft huiselijke toepassingen om dingen te weven zonder weefgetouw. Er is nog een heel leuk oud haakboekje, en de rest wijst zich allemaal wel.

Honderden blogjes heb ik zo gemaakt, om al die boeken te laten zien en in m’n shop te zetten. En al die jaren had ik eigenlijk nooit echt gekeken naar het totaalaantal. Er was telkens nog meer en nog meer en dat ging zo maar door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013