Oude handwerkboekjes

Vitrine sparen in openluchtmuseum
“Door het hele onderwijs en ook in het vrije leven is er een tendens naar vernieuwing. Ook op handwerktechnisch gebied zijn de bakens verzet en al weten de vrouwen van deze tijd, dat bij het handwerk kennis der technieken evenals vroeger een eerste vereiste is, de toepassing dezer technieken is anders: rationeler, praktischer, maar ook: artistiek meer verantwoord. Het borduren van onze tijd beperkt zich niet tot het vervaardigen van fraaie maar vaak nutteloze pronkstukken. Integendeel, het richt zich op de practijk van het dagelijks leven, het wordt toegepast op de vele dingen, die ons omringen, die wij gebruiken en dragen, zonder daarbij echter te vervallen in de ‘versierwoede’ van een halve eeuw geleden, de tijd van de geborduurde pantoffels en schellekoorden.”
Deze inleiding staat in het boekje Ik kan het ook, uitgegeven net na de oorlog. Naaidoos in museum
Ik heb ook nog een paar andere oude handwerkboekjes uit die tijd. Het was de tijd van schaarste maar toch ook vernieuwing in het onderwijs. Deskundige handwerkleraressen schreven nieuwe boekjes voor het onderwijs.
En daar kijken wìj, zestig jaar later, dan óók weer tegenaan als ‘oud’ en ‘ouderwets’.
Gisteren was ik met een stelletje uit de generatie ‘twintigers’ samen met mijn man (wij zijn vijftigers) in het Openluchtmuseum. in Arnhem. En het viel me op hoe grote interesse de jongere generatie had voor het leven in het tijdperk van hun grootouders. Vol aandacht stonden we te kijken naar filmpjes en uitstallingen over hoe het leven vroeger was. Het gebouw “Dingenliefde” was heel bijzonder om te bezoeken. Het is een depot stampvol met illustratieve ‘dingen’ staat die we allemaal herkennen. Uit onze eigen jeugd of uit het leven van onze ouders. Al die ‘dingen’ illustreren de veranderingen die Nederland heeft gekend: de komst van de wasmachine (waardoor het leven zòveel gemakkelijker werd), de ijskast (waardoor het wecken op de achtergrond raakte), de stofzuiger (voorheen was er de matteklopper) en nog veel meer. Pickups, zware koffers, speelgoed, biezen matten etc.

Mijn ‘dingenliefde’ strekt zich vooral uit naar oude handwerkboekjes, en vandaag plaats ik er een paar in m’n shop. Er volgen er nog meer. Maar ook al leef ik niet meer in dat strakke stramien dat de maandag geheel bestemd is voor de was: ik ga toch eerst even nu wat anders doen!

Oude handwerkboekjes

1 reactie op “Oude handwerkboekjes”

  1. Update: de boekjes zijn gewild: binnen een uur werden ze ale vier besteld.
    Binnenkort nog wat oude boekjes in m’n shop voor andere handwerkliefhebbers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013