Oude handwerkboekjes

De handwerkboekjes voor het onderwijs die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden uitgegeven, voldeden aan hoge maatstaven. Er werd grondig nagedacht door vakmensen op welke leeftijd de handwerktechnieken konden worden aangeboden, en hoe de moeilijkheidsgraad kon worden opgehoogd. De tekeningen en illustraties in deze oude boekjes waren heel duidelijk en overzichtelijk en zijn nog steeds mooi om te zien. De boekjes waren destijds een groot succes en werden op veel scholen gebruikt. Sommige boekjes werden bekend onder de naam van de samenstelster, zoals ‘Waleson’s breiboekjes’. Het belangrijke geachte handwerken werd met veel deskundigheid onderwezen, en de vele illustraties in deze mooi vormgegeven boekjes maakten het onderwijs aantrekkelijk.
Vier mooie oude (en zeldzame) handwerkboekjes plaats ik in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Twee kussentjes tussen margrieten

Sint Margriet

Folklore borduren

Stempelen en schilderen op stoffen

Oefenlap breien

Reacties

 1. Christa de Masier zegt:

  Goedemorgen Margriet,
  Prachtig die oude boekjes en zo waardevol. Op zoek naar oude handwerkboekjes kwam ik op je website terecht. De boeken van Arne en Carlos staan vol met verwijzingen naar oude ansichtkaarten en handwerkboekjes uit Scandinavië. Zij halen daar heel veel inspiratie uit. Zo wordt oud weer nieuw en wordt het oude niet vergeten/verleerd.

  Christa

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Christa, mooi gezegd: zo wordt oud weer nieuw, en het oude wordt niet vergeten/verleerd!
   Helemaal mee eens!
   En ik vind het ook leuk om vaak te merken dat die oude boekjes dan nog weer zo goed terechtkomen, bij mensen die ze waarderen of die ze opnieuw toegankelijk maken.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen