Oude handwerken

In het huis waar mijn moeder heel lang heeft gewoond, was nog wat oud handwerk. De afgelopen maanden ruimden we veel op, maar legden ook nog wat apart voor op het laatst. Vandaag dachten we eraan dat zij één-en-negentig jaar geleden werd geboren. Vorig jaar vierden we haar verjaardag nog met haar mee, maar vandaag was het een gedenkdag. We vonden het leuk om wat achtergehouden spulletjes vandaag te verdelen. Mijn zussen en ik houden alledrie van handwerk, en dat zit dus ‘in de familie’, want mijn grootmoeder handwerkte al veel. Het jurkje van Shantung zijde heeft mijn grootmoeder gemaakt toen mijn moeder een paar jaar oud was, dus het is van begin jaren dertig. Ik vind het mooi dat ik dit vandaag mocht krijgen. Ook de heel vast gehaakte onderzetters kreeg ik.

Net als een half jaar geleden, toen het overlijden van mijn moeder nog vers was, ben ik er ook nu weer bij bepaald dat er zo véél is gebeurd in haar leven! Vanaf dat ze een klein meisje was tot een oude dame, en àl die jaren daartussenin. Ze heeft ons altijd veel verteld, over veel gebeurtenissen uit haar leven. En ook over de herkomst van de spullen die ze bewaarde. Dat is rijkdom.
Het was mooi om vandaag met mijn broers en zussen bij elkaar te zijn, maar we hebben ook flink doorgewerkt. De spullen worden opgeruimd. De handwerken zijn nu nòg meer ‘van vroeger’ dan ze al waren.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Overhanddoek Hollands Glorie

Drie keer twaalf ontwerpen van Gerda Bengtsson

Op bezoek in een atelier in een vakwerkhuis

Twee kleine tasjes en handdoekje met baboeska

Baboeska tussen mijn tasjes

Comments

  1. Leuke manier om een korenbloem te maken!

    • Margriet Hof zegt:

      Ik zal het handwerkje waarop dit stond nog wel eens in z’n geheel laten zien.
      Het is inderdaad: weinig steekjes, veel effect.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen