Oude jaargangen Ariadne

Veel vrouwen die vroeger een abonnement hadden op de Ariadne, hebben spijt dat ze later hun stapels wegdeden. Ik krijg vaak mailtjes van vrouwen die een bepaald patroon van vroeger weer zoeken. Het blijkt dat sommige patronen heel lang in herinnering zijn gebleven. Vandaag kreeg ik zelfs een mailtje van iemand die een patroon zoekt van eind jaren vijftig. Ze schreef dat ze vroeger er nooit aan toe kwam om een bepaald knuffeltje te maken voor haar kinderen, en nu wil ze het voor haar kleinkinderen alsnog. Maar waar is die Ariadne? Bij mij misschien?

Hier is een kleine bijdrage om de spijt van sommigen iets te verzachten: bijna twintig oude jaargangen Ariadnes in m’n shop. Het gaat om de jaren 1978 t/m 1986. Sommige jaargangen heb ik dubbel, dus die kunnen door meerderen besteld worden.

Misschien vind je de prijs van zo’n hele map toch nog wel een bezwaar. En misschien blijft het knagen dat je vroeger je eigen jaargangen zomaar hebt weggedaan. Maar daar heb ik nog wel een redenering bij: je hebt dan ook al die jaren (toen je die Ariadnes toch niet nodig had) zonder die hoge stapels en volle planken verder geleefd. Zonder de ballast dus. En dat is ook wat waard geweest! Dan is nu een paar tientjes om die Ariadnes weer terug te krijgen eigenlijk minder erg. En de spijt dat je ze had weggedaan valt dan weg tegen de blijdschap om ze straks weer te hebben, zo kun je het misschien ook zien.

De onderste foto is van een eerdere keer dat ik deze mappen kon aanbieden. En de bovenste foto laat zien dat er twee uitvoeringen waren: met ronde en met strakke letters.

2 gedachten over “Oude jaargangen Ariadne”

 1. Hoi Margriet,
  Hier is het bij mij allemaal mee begonnen. De liefde voor handwerken heb ik natuurlijk van mijn moeder meegekregen. Mijn moeder deed alles uit haar hoofd. Die had geen patroon nodig. Ik ben daar niet zo goed in. Ik heb echt een patroon nodig. Maar ik was 14 jaar toen ik voor het eerst dat tijdschrift in handen kreeg. In het begin kocht ik ze los. Ik ben lid geworden toen er voor mij iets leuks bij zat wat je kreeg als nieuw lid. Een fabrutsel beer. Ik weet dat ik die beer heb gemaakt, maar het patroon en de beer is niet meer 🙂 Ik weet ook echt niet meer wat er met de beer is gebeurd. Misschien ooit weggegeven.
  Zoals zovele ben ik gestopt met de Ariadnes toen het blad meer en meer veranderde in een home Magazine. Later ben ik pas de veel oudere Ariadnes gaan verzamelen. Ik heb ze nu vanaf het eerste jaargang. 1947. Net na de oorlog toen alles nog schaars was en daar ook rekening mee werd gehouden. Abonnementsprijs FL 5,– per jaar. Het blad is al 75 jaar oud. Bizar. Het is zo fashinerend om te lezen en te beseffen hoe goed we het nu eigenlijk hebben. Want werkelijk alles is tegenwoordig te koop. Hier en daar mis ik nog wat werkbladen en ook een paar nummers. Ik zal binnenkort eens kijken welke. Maar mocht iemand nu speciaal naar een patroon op zoek zijn. wil ik je daarbij wel helpen.

  1. Hallo Petra,
   Heel leuk dat je je herinneringen met ons deelt, en waarschijnlijk ook wel herkenbaar voor veel anderen!
   Ik ben het helemaal met je eens dat de Ariadne eigenlijk zo’n bijzonder tijdschrift is omdat het de hele na-oorlogse periode weergeeft. Tot en met de 90-iger jaren, toen het tijdschrift veranderde en veel mensen vonden het toen niet meer zo leuk.
   En ook dat het doorbladeren van de oude nummers doet beseffen hoe goed we het nu hebben. Nu is alles zo makkelijk te koop en we zijn aan de luxe gewend geraakt. Maar in die oudere nummers zie je hoe materiaal schaars was en hoe er met veel inzet en creativiteit toch iets gemaakt werd met weinig middelen. Daar zat dan zoveel liefde en doorzettingsvermogen in.

   Bedankt voor je aanbod om vragen door te sluizen die ik wel eens krijg van mensen die een bepaald patroon zoeken.
   Bijzonder dat je bijna alle uitgegeven Ariadnes compleet hebt! En natuurlijk kun je bij mij terecht als je de ontbrekende nummers en werkbladen nog wilt aanvullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.