Oude kerstversieringen van stof

Het is allemaal zo betrekkelijk. Ons bezig zijn met gezelligheid. Kerstspulletjes van vroeger brengen wat nostalgische herinneringen. Een paar dagen geleden, toen ik de dozen met oude kerstspulletjes bekeek en er wat uithaalde wat ik wilde gebruiken, maakte ik nog een paar extra foto’s. Misschien zou ik die nog kunnen gebruiken. Op het moment dat je die handwerkjes ziet die lang geleden door anderen zijn heb je even een ‘o-wat-leuk’-moment: o ja, dat soort dingen maakten we in de negentiger jaren.

Maar ook ons bezig zijn met gezelligheid nu is betrekkelijk. Er komen beelden in onze huiskamers binnen van lange rijen vrachtwagens, die stuck zitten en de kerstdagen misschien moeten doorbrengen in hun cabine, in plaats van op de plek waar ze graag hadden willen zijn. Het zou hun niks uitmaken of hun eten op een gezellige placemat staat of niet, ze willen gewoon thùis zijn.

Dus ik keek nog eens naar deze foto’s en realiseerde me hoe groot de contrasten zijn. Voor handwerksters is het altijd leuk geweest om kleine dingetjes te maken voor de kersttijd, en daar kon iedere handwerktechniek voor worden ingezet en de ornamentjes gingen telkens met de mode mee. Deze dingetjes zullen vast vroeger ook ergens voor gezelligheid hebben gezorgd. Maar het was pas ècht feest als de hardwerkende mannen en vaders ook thuis konden zijn. Ik denk telkens aan die vrachtwagenchauffeurs. En zoveel anderen die niet thuis kunnen zijn met kerst.
Oude (en nieuwe) kerstversieringen zijn leuk om even mee bezig te zijn, maar het is ook heel betrekkelijk.

2 gedachten over “Oude kerstversieringen van stof”

  1. Zo’n gevlochten kerstkrans vond ik een paar jaren geleden ook in de kringloop. Nu heb ik deze weer voor het raam gehangen. De symboliek vind ik zo mooi: kringloop van het leven maar ook dat we vervlochten zijn met elkaar.
    Dus dit jaar mag dat zeer zeker de boodschap zijn.
    Fijne zinvolle dagen wens ik jullie.

    1. Hoi Ine,
      Mooi gezegd! En mede dankzij deze reactie heb ik dit kleine kransje op de tweede dag van januari nog een keer laten zien op m’n blog. Als ik m’n computer straks weer heb zal ik het kransje in m’n shop zetten, het is een schatje met een mooie symboliek, die heel treffend door jou onder woorden werd gebracht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.