Oude mapjes met postzegels

Van jongsafaan ben ik geboeid geweest door postzegels. Mijn broer begon postzegels te verzamelen, en wij wilden allemaal meedoen. Mijn vader kreeg in de zestiger jaren internationale post met daarop exotische tafereeltjes op mini-formaat, en die wakkerden onze interesse nog meer aan voor die mooie kleine plaatjes uit de hele wereld. De Nederlandse postzegels waren in die tijd heel saai en altijd hetzelfde, behalve één keer per jaar de kinderpostzegels, maar later veranderde dag. De Nederlande post ging meedoen met prachtige uitgaven die haast te mooi waren om op een brief te plakken.

Daar deden ze het natuurlijk ook om, dat je die postzegels wilde verzamelen in plaats van gebruiken. De post maakte mapjes met een velletje nieuw uitgegeven postzegels erin, en daar kon je dan een abonnement op nemen. Dat deed ik niet. Ik vroeg gewoon dertig jaar lang bij het postkantoor: “Heeft u nog bijzondere postzegels?” Want dat (staats)hoofd hoefde ik niet nòg een keer te zien, daar was ik al wel op uitgekeken.  Ik schreef heel veel brieven, de hele wereld over, want ik heb altijd van schrijven gehouden. Dus gedurende de lange periode dat ik postzegels op mijn brieven plakte, zorgde ik altijd voor wat vrolijke plaatjes in de rechterbovenhoek.

En nu ben ik weer in een hele andere periode van postzegels plakken. Ze gaan per vier of vijf tegelijk op een bestelling die door de brievenbus past. Een tijd lang heb ik oude postzegels van 39 cent geplakt, en nu ga ik een tijdje over op de ‘eentjes’ uit de mapjes. Ik moest wel een drempel over om deze postzegels nu te gaan gebruiken, want ze zijn zo móói! Haast te mooi om op te plakken.

En wat ook bijdroeg aan de aarzeling: wat doe ik dan met die mapjes als ze leeg zijn? Ik heb de oplossing gevonden: die sluit ik gewoon bij bij de bestelling, in de envelop. Daar ben ik deze week al mee begonnen, en misschien zijn er wel bestellers geweest die raar opkeken. Maar dan weet je dus nu het verhaal erachter. Misschien kom je ook uit een postzegel-verzamelende familie en begrijp je waarom we die mapjes zo mooi vinden. En misschien zie je een postzegel alleen als een etiketje wat aantoont dat je betaald hebt. Dan gooi je dat mapje gewoon weg, want we kunnen niet alles bewaren. Maar wèl mooi om die prachtig vormgegeven herinnerings-plaatjes weer even te zien!

1 gedachte over “Oude mapjes met postzegels”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.