Oude nummers Handwerken zonder Grenzen

Vijftien oude nummers Handwerken zonder Grenzen
Het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen verschijnt sinds 1978 vier keer per jaar en is in de loop van de tijd een paar keer van vormgeving veranderd. Ik voegde vijftien oude nummers toe aan m’n shop en op deze collage van die nummers is te zien hoe de cover een paar keer met de tijd meeging. Op de cover waarop een wit bovenstuk is te zien, stond een tijdje de volgende tekst: “Handwerken zonder grenzen magazine informeert over handwerktechnieken van overal ter wereld en van alle tijden.” Die uitspraak hebben ze in de loop der jaren zéker waar gemaakt, en daarom zijn deze oude nummers nog steeds zo waardevol. We praten over technieken die soms al duizend jaar in andere culturen worden beoefend en als je daarin geïnteresseerd bent, dan is een Nederlandse vormgeving die misschien niet helemaal meer up-to-date is, totaal niet meer relevant. In deze oude nummers staat informatie over het handwerk in Roemenië (kralen borduren), Latijns Amerika (breiwerk door mannen), Hongarije (geweven doeken), Oezbekistan, Syrië (geweven tentdoek van geitenhaar), Japan (temari naaldkunst), Oman (geweven banden), Madeira (beroemd borduurwerk) en nog veel meer.

Maar er staan ook artikelen in over onderwerpen die nu nog steeds in de belangstelling staan in de handwerk-aandacht in eigen land. Artikelen over fijne zakdoekjes (Hankies4all), Siggies (kleine uitwissel-quiltjes), Sokken breien, Bandweven, Breien (stitch ’n bitch en het kleurrijke werk van Kaffe Fassett), Viltmaken, Mangeldoeken en nog meer.

En wat misschien nog wel het meest in de belangstelling staat: Handwerk uit Marken! Daarover publiceerde HzG al in 1998 een mooi artikel en het tijdschrift waar dat in staat is nummer 5.

Van elk tijdschrift heb ik de inhoud vermeld in m’n shop, zodat je hopelijk kunt vinden wat je zoekt, als je in een bepaald artikel bent geïnteresseerd.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Margriet Show

Textiel leeft. Verslag Nationale Textiel en Vezelmanifestatie

Granny squares met lavendel

Vleugels aan de zee

Comments

 1. .V.M.L. van Wijngaarden zegt:

  Wegens verhuizing naar het buitenland moeten tot mijn spijt ALLE nnummers weg het is te veel en te zwaar om mee te nemen. Weet u misschien iemand die alle jaargangen wil overnemen?
  Tevens moet ik mijn abonnement opzeggen maar weet niet tot wanneer mijn abonnement loopt.

  Met vriendelijke groet V. van Wijngaarden.
  Bornerkapelstraat 19
  6121 HL
  06 293632721

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen