Oude tijdschriften “Bijvoorbeeld”

Collage 25 tijdschriften Bijvoorbeeld

De sixties en seventies waren ook op handwerkgebied roerig. In de maatschappij gebeurde van alles en dat weerspiegelde zich in de handwerkwereld. In die tijd bestond er een tijdschrift wat vier keer per jaar verscheen. Deze tijdschriften zijn nu een heel goede weergave van de ontwikkelingen op handwerkgebied. Enerzijds was er de degelijke invloed van de aloude technieken die ook na de oorlog volop werden onderwezen en beoefend. Anderzijds was er de vrije expressie en experimenteerde men er lustig op los. Ik was zelf een kind in de zestiger jaren en een tiener in de seventies, en kan me nog goed herinneren hoe ik om me heen de Rond borduurwerk in platsteekuitingen zag van al die moderne kunst. Heel veel gebruik van touw (macramé, weven) en klei (keramiek). Ook veel bruin en oranje. Ik vond het heel interessant om deze stapel tijdschriften door te bladeren en ben er nog lang niet op uitgekeken. Maar ik heb nu eerst al die tijdschriften gescand en plaats ze in m’n shop.

Nu is het ook weer niet zo dat deze tijds(beeld)schriften alléén maar gaan over naaldkantprobeersels en andere moderne eksperimenten (in die tijd schreef men dat inderdaad met eksp). Er staan ook veel degelijke artikelen in over bekende technieken. Ik kreeg de indruk dat die werden geschreven door deskundigen op hun terrein. Bijvoorbeeld artikelen over Peruaanse patronen, over weefsels uit Finland, over de rijglijven van Marken, over de toepassing van crewel-werk, en over Egyptisch vlechtwerk. Om maar wat te noemen. Oude tijdschriften dus met nostalgische èn informatieve waarde! Bij elk tijdschrift in m’n shop heb ik de onderwerpen uit de inhoudsopgave overgetypt. Zodat iemand die op zoek is naar specifieke informatie het daar kan vinden.

Het ronde borduurwerk wat ik hier laat zien, stamt vast ook uit deze tijd. Het heeft wel wat overeenkomst met de afbeelding op het middelste tijdschrift. Het is 40 cm. hoog en uitgevoerd in platsteek. Ik denk dat ik toch een aardige tik mee heb gekregen van die seventies, want dit is één van de borduurwerken die ik zelf koester.

1 gedachte over “Oude tijdschriften “Bijvoorbeeld””

  1. “want dit is één van de borduurwerken die ik zelf koester.”
    Kan me goed voorstellen, een prachtig gebruik van kleur! Warm en diep.
    En zo rond opgevuld zie je ook niet zo vaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.