Over de toegepaste kunsten in Nederland rond 1925

Uit de inleiding van het gele boekje over de Toegepaste Kunsten van Batik, Bedrukte stof en Klein Lederwerk:
Het is volkomen verklaarbaar, dat de voortbrengselen der machinale nijverheid gedurende vele jaren een ergernis zijn geweest voor de beschaafde en kunstzinnige mens ….

Deze zin kan gelezen worden tegen de achtergrond van de tijd waarin deze boekjes verschenen. Aan het begin van de vorige eeuw kwam er een sterke reactie tegen de overheersende machineprodukie op tal van terreinen. Voorheen werd alles met de hand gemaakt en stond het ambacht in hoog aanzien. Maar door de industriële revolutie werd op allerlei terreinen het handmatige verdrongen. Ontwerpers op veel gebieden drongen aan op vernieuwing met behoud van het kunstzinnige.

Uit de inleiding van het rode boekje over de Toegepaste Naaldkunst, Kantwerk en Handweven:
Dit boekje…. zal spreken van wat door Nederlandsche vrouwen in deze vakken wordt voortgebracht, van de jonge kunst die in blijde, frissche klanken optoont en in alle handwerktechnieken een nieuwe weg zoekt te vinden door eigen wil, eigen kracht.

Ook in dit boekje de invalshoek dat iedereen en dagelijks wel kon zien hoe de tegenwoordige opvattingen verschillen met die van vroeger tijden. Vroeger werd op àlle levensterreinen werk geleverd dat de eeuwen kon doorstaan en eerbied afdwong voor de volharding en het geduld, zo werd er gezien. En nu was het nodig om een tégenbeweging in gang te zetten, om te voorkomen dat al die prachtige kunsten niet uit het dagelijks leven zouden verdwijnen.

Ook de inleiding van het boekje over Machinale Textielkunst, en natuurlijk ook het boekje zelf, geeft de waarden en de waardering weer die men in die tijd niet verloren wilde laten gaan.
Recent heb ik met verschillende vrouwen gesproken, die ook in ònze tijd weer vernieuwend bezig willen zijn en oog hebben voor schoonheid, ambachtelijkheid, kunstzinnigheid en het vinden van voldoening door creativiteit. Vanuit deze gesprekken vind ik het nu extra leuk om deze honderd jaar oude boekjes in m’n shop te plaatsen. Ze komen uit een tijd waarin tòen ook grondig werd nagedacht over het behoud van kunst en schoonheid in het dagelijks leven.

Mijn laatste gesprek hierover was gisteravond in Hilversum, dus voor mij sluiten deze boekjes daar nu bij aan. Deze boekjes zijn denk ik vooral interessant voor degenen die zich interesseren voor de geschiedenis van de ‘Toegepaste Kunsten’. Het zijn overdenkingen en beschouwingen, maar geen behandelingen van technieken (daar waren andere boekjes voor, zoals de Beyer’s boekjes waar ik recent over blogde, en die uit dezelfde tijd komen). Dit blogje is nu wat langer geworden omdat ik deze boekjes een mooie aanvulling vind om te wijzen op de context van de tijd waarin die fraaie techniek-boeken zijn verschenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.