Over het Nederlandse en het Griekse alfabet

Alfabet geborduurd

Alle geleerdheid begint met het alfabet. Niet het Nederlandse alfabet maar het Griekse. Alfa Bèta Gamma. Ik wou dat ik daar ook een merklap of een patroon van had! Of zouden DSCF1987de Grieken niet zulke merklappen hebben gemaakt zoals wij nu al een paar eeuwen doen?
Het Griekse Alfabet is in de negende eeuw voor Christus ontstaan en heeft de grondslag gevormd voor heel wat latere alfabetten, zoals het Koptische, Cyrillische en het Latijnse alfabet. Het Griekse alfabet heeft een belangrijke ontwikkeling in gang gezet, namelijk het gebruik van klinkers. Oudere schriften zoals het Egyptisch en Hebreeuws kenden alleen maar medeklinkers. In deze oude talen was dat geen probleem, omdat woorden die in deze talen slechts één klinker verschillen meestal een gelijke betekenis hebben. Maar bij de Indo-Europese talen bestonden of ontstonden veel woorden die op elkaar lijken, met slechts een klein of zelfs helemaal geen klinkerverschil, maar die een totaal andere betekenis hebben. Daarom vervingen de Grieken enkele onnodige medeklinkers door klinkers en daarmee voerden ze dus in feite deze klinkers in in het alfabet.

En er is nog veel meer te leren en te weten over alfabetten en strukturen Bos bloemen op fonteinvan taal. Ook over de ontwikkeling van taal. Dat is interessant en zinvol want dan kun je oude geschriften uit vroegere eeuwen beter lezen. En beter begrijpen waarom iets werd geschreven en wat de preciese betekenis ervan was. Eerst naar school gaan en het Nederlandse alfabet leren dus. En als de middelbare school is afgerond kun je naar de universiteit gaan. En als je dan nog verder wilt studeren, dan kun je gaan promoveren. Een lange weg! Ik was gister uitgenodigd om bij de promotie-receptie te zijn van iemand die het Grieks zo grondig beheerst dat ze erop kon promoveren, na lange jaren van studie en onderzoek. Ik voelde me bevoorrecht om haar te feliciteren en ben onder de indruk van al die kennis en kundigheid. Wat waardevol als mensen zoveel jaren studie ervoor over hebben om door te dringen in de basis van onze beschaving.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Haak maar aan!

5 mei en hemelvaartdag tegelijk

Boeken over tapisserie de Bayeux

Langste tapisserie ter wereld in Bayeux

Mannetje-vrouwtje

Comments

  1. onze schoondochter is kind van geemigreerde Grieken die in de Jaren 60 naar Amerika gingen.Wij waren aanwezig bij het huwelijk wat werd gesloten in Griekenland en ik heb me verbaasd over de spreien en tafelkleden , gehaakt en gebreid door oude tantetjes die het jonge stel kreeg..ik zie de kleden of spreien nooit .Ik zal eens vragen of ze er nog zijn ik zal er dan een foto van maken misschien zijn er wel overeenkomsten met onze westerse patronen er wordt dus wel gehandwerkt in Griekenland bij de oudere generatie.

    • Hallo Hélène, Daar zou ik zéker navraag naar doen, naar die kleden en spreien! Lijkt me mooi! En foto’s maken is ook altijd leuk. MIsschien vond het jonge stel het minder leuk om dat te krijgen toen ze trouwden, maar vinden ze het nù wel leuk nu er meer aandacht is voor handwerk.

  2. je moet nog even wachten , ze hebben al die kleedjes nog, als aandenken aan al die oude tantes die inmiddels overleden zijn , het stel is in de kerstvakantie verhuisd , zodra de kleedjes uit de verhuisdozen komen, maken ze foto’s voor mij groet

  3. ik heb inmiddels de stapels spreien, geboortedekens mogen fotograferen , ongelooflijk wat een hoeveelheid , ik heb een paar sprei foto’s verkleind en naar je opgestuurd ,je mag ze gerust plaatsen op je blog .Wil je meer zien laat het me weten .groet

    • Margriet zegt:

      Bedankt voor je foto’s van dit aparte haakwerk. Je ziet het niet vaak op deze manier, heel compact en vol reliëf. Ik vind het erg mooi! Het is leuk om nog een keer een stukje te schrijven over dit bijzondere haakwerk maar daar wacht ik dan mee tot ik zelf ook iets hiervan heb om te laten zien, en dan kan ik eventueel jouw foto’s daar ook bij gebruiken. Leuk om te zien hoe elke cultuur z’n eigen handwerken heeft die denk ik ook een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen