Palampore in keuken

Net opgehangen: een palampore in de keuken!
Een paar jaar geleden kocht ik deze bedrukte stof op een handwerkbeurs en ik weet nog hoeveel zin ik had om het te gaan verwerken. Maar bij thuiskomst was er teleurstelling dat het bedrukte gedeelte niet goed was uitgeknipt. Er was nauwelijks extra stof naast het randje met veren en aan de onderkant was er zelfs een stukje dóór de veren geknipt. Daar was nu geen ruimte meer om een afwerkrandje aan te naaien. Hierdoor bleef de mooie stof liggen. Vandaag keek ik er nog eens naar en dacht erover na hoe ik dit nu moest oplossen. Ik zou het randje veren kunnen laten wegvallen, door een effen rand te naaien direct aan het middenmotief. Dat probeerde ik uit maar werd niet mooi. Het veren-randje hoort er ècht bij.

Ik besloot om het smalle randje extra stof van slechts een paar millimeter voorzichtig om te strijken en vast te plakken met dubbelzijdige plakvliesline. De onderkant kreeg dan enkelvoudige plakvlieseline want daar was niks om om te vouwen maar de onderkant moest wel wat verstevigd worden. Zo kon ik het paneel toch netjes afwerken. Intussen verzoende ik me ermee dat ik hierdoor ook geen achterkant kon maken en dat het zo zou blijven. Met spelden bevestigde ik het op een vuurwerkstokje en hing het op. Blij mee!

Een palampore is een levensboom, geschilderd of gedrukt op katoen. Na het bedrukken van de stof is een dikke beschermlaag aangebracht. Er is een rijke traditie om deze mooie kwaliteit bedrukte stof te gebruiken in een quilt of dekbedovertrek.

2 reacties op “Palampore in keuken”

 1. Mieke van Yperen

  Hallo Margriet,
  Wat is dit een prachtige levensboom!
  Ik ben gek op geborduurde levensbomen, maar die zijn nooit zo gedetailleerd als deze.
  Momenteel werk ik aan een borduurlap met bomen die een rol gespeeld hebben in ons 45 jarig huwelijk.
  Daarop heb ik ook een levensboom geborduurd. Wij zitten daar samen onder, op een bankje. Net als in onze verkering stijd, toen we elkaar elke dag tussen de middag troffen op een bankje in het park en dar ons broodje opaten.
  Maar ik zocht nog iets voor aan de andere kant van de boom. Nu zie ik op jouw lap een pauw en dat lijkt me een goed idee. Dus nu ga ik op zoek nar een borduurpatroon van een Pauw die hierbij past. Dank voor het laten zien van deze prachtige levensboom.

  1. Margriet Hof

   Hallo Mieke,
   Bedankt voor je reactie. Wat een geweldig leuk idee om een lap te borduren met bomen die een rol hebben gespeeld in je lange huwelijk! Eerlijk gezegd zou ik daar wel eens een foto van willen zien. Ik ben zelf ook gek op bomen en ik vind je idee erg leuk. Om daar zo allerlei herinneringen in te verwerken.
   Een pauw erbij lijkt mij zeker wel een goed idee om toe te voegen. Vanwege de rijke zinnebeeldige betekenis, en het voegt ook vast mooi.
   Veel borduurplezier verder gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013