Paleizen verbouwen en borduren

Paleis het Loo is een symmetrisch en indrukwekkend gebouw in neo-classisistische stijl. Het werd in de zeventiende eeuw gebouwd aan de rand van Apeldoorn voor stadhouder Willem III als jachtverblijf. Het kon concurreren met andere Europese vorsten-verblijven.
Aan het begin van de negentiende eeuw kwam het paleis in het bezit van Lodewijk Napoleon, die hier een tijdje koning was. Hij liet het uiterlijk van het paleis ingrijpend veranderen. Het paleis werd wit gepleisterd. En van de 17e eeuwse baroktuinen maakte hij een landschapspark in romantische stijl.

Zo was het paleis dus ongeveer anderhalve eeuw wit. De koninklijke familie woonde er tot halverwege de zeventiger jaren van de 20e eeuw. Toen werd besloten om het paleis in te richten als museum en werd er gestart met een ingrijpende restauratie. De buitenkant van het paleis moest weer terug in de oorspronkelijke 17e eeuwse staat. De latere toevoegingen van bijvoorbeeld een extra verdieping, moesten er weer af. De tuin werd opnieuw in barokstijl aangelegd. En de witte pleisterlaag moest er weer af!

In 1984 was de renovatie klaar en was het paleis een museum geworden. Heel wat keertjes mochten wij daar ook van genieten, en al die keren liepen we door het hek naar het mooie gebouw in bruine baksteen. Ik was er nooit geweest toen het wit was, dus ik dacht er niet bij na. Maar ik keek wel even raar op toen ik dit borduurwerkje zag. Wit?
Het paleis is nu toe aan z’n tweede grote vernieuwingsfase, en al een paar jaar staan er hekken omheen. Op één van die hekken is een foto te zien van toen het paleis nog wit was. Net zo wit als op het borduurwerkje van dit oude paleis.

Waar komt het patroon van dit borduurwerkje vandaan? Uit de Ariadne. In de Ariadne van mei 1979 was een poster als bijlage gevoegd die de borduurpatronen gaven voor vier paleizen: Soestdijk, Drakensteyn, het Loo en het paleis op de Dam. Iemand bestelde deze Ariadne omdat ze één van die paleizen wilde borduren. Het was niet het Loo. Dat zou misschien ook wel raar zijn, om nu nog een wit gebouw te borduren wat al bijna 40 jaar bruin is. Dus is het gewoon een uniek schilderijtje, wat ik nu in m’n shop plaats, van een wit Loo.

Hier kun je elke maand de vorderingen volgen van de grote verbouwing die nu gaande is. Het zijn leuke en informatieve filmpjes, die ik bijna allemaal heb gevolgd.

2 gedachten over “Paleizen verbouwen en borduren”

  1. He wat leuk! Ik kreeg deze poster vorige week in een verrassingspakket voor mijn verjaardag. Met de ‘opdracht’ om Soestdijk te borduren. Krijgt een mooi Haags royaal plekje tussen Oranjefamilie-foto’s.

    1. Margriet Hof

      Wat leuk! Dan is deze foto vast een stimulans om nu zelf ook een paleis te borduren. Soestdijk lijkt me leuker te borduren dan het Loo, omdat Soestdijk nog wel wit is gebleven en het patroon dus nog ‘klopt’. Veel borduurplezier gewenst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.