Patchwork kaarten met hexagonnen

Twee kaarten met hexagonnen
Hexagon is de naam van de zeshoekige vorm die ook veel voor patchwork wordt gebruikt. Je kunt een stukje stof eromheen spannen en de naden met kleine steekjes vastzetten. Op die manier kun je een hele quilt of kussen maken maar een enkele bloem van zeven hexagonnen is ook mooi. Mijn handwerkvriendin maakt op die manier kaarten en deze mocht ik van haar fotograferen. Je kunt de vormpjes van patchwork makkelijk zelf maken van karton maar hoe kleiner je ze maakt, hoe belangrijker het is dat ze echt precies pas zijn, want een milimeter scheef knippen kan al het resultaat beïnvloeden (oftewel: dan wordt het minder mooi). Daarom gebruiken veel quilters ook de Patchwork decoratie hexagonnenkant-en-klare vormpjes die bij quiltwinkels te koop zijn. Handwerken-zonder-Grenzen heeft al in 1978 zulke kartonnetjes laten maken. Ze zaten bij het derde nummer wat dit tijdschrift uitgaf en waren ook los bij hen verkrijgbaar. Af en toe vind ik nog zo’n zakje en ik heb nu ook een paar van die zakjes met hexagonnen en hexagonnetjes weer in m’n shop. Ook dit vroege tijdschrift HzG-3 (waarin ook aandacht voor volkskunstmotieven uit Joegoslavië) heb ik weer te koop.
Op sommige blogs heb ik gelezen dat patchworksters een stapeltje van die kaartjes en wat lapjes meenemen in een klein plat blikje in de trein, want het schijnt een ideaal werkje te zijn om op reis te doen. Zo groeit er dan een hele stapel bloemen. Hier liet bijvoorbeeld Chris van Quilt and Friends recent haar vorderingen zien.

Ik heb hier nog een leuke decoratie op m’n prikbord hangen, gekregen van m’n vriendin. Ze maakte de voor- en de achterkant gelijk en zo kun je er ook een hele slinger van maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013