Patronen gezocht! Borduursters helpen andere borduursters

Ongelooflijk veel borduurpatronen zijn er gemaakt! Echt onwijs veel!
Veel patronen werden ‘in omloop gebracht’ door ze bij te sluiten bij borduurpakketten, bestaande uit: handwerklinnen, precies genoeg borduurgaren in precies de goede kleuren, een naald erbij en natuurlijk het patroon. Met deze handwerkpakketten konden winkeliers hun handwerkwinkel vullen en talloze vrouwen kochten zo’n pakket en beleefden uren en urenlang borduurplezier. Als het werk af was, werd het vaak ingelijst en  jarenlang tegenaan gekeken.

Nu was dus het handwerklinnen en het borduurgaren gebruikt, maar het patroon bleef over. Die patronen werden vaak bewaard. Ik heb nog een hele doos vol van die oude bewaarde patronen (eerst concentreer ik me nog maar op de boeken en tijdschriften). Ik heb al wel in die doos gerommeld om te kijken of ik voor iemand het patroon kon vinden waar ze naar zocht. Meestal was dat niet zo, want ook al heb je zo’n doos vol, dan zit daar toch nèt niet tussen wat iemand zoekt.

Ik krijg best vaak vragen of ik ‘dit-of-dat’ patroon heb. Soms met een omschrijving (bijvoorbeeld dat het een vogelhuisje van Marjolein Bastin is). En soms met een foto (“hier ben ik aan begonnen, maar ik kan het niet afmaken”)

Soms krijg ik ook de reden te lezen waarom het patroon weg is. De hond heeft het opgegeten, of het is per ongeluk in de vlam gekomen, of in de trein blijven liggen, of tussen de oude kranten geraakt. Soms vind ik het ook wel vermakelijk, om te lezen waarom iemand nog wèl een borduurwerk heeft, maar géén patroon meer.

Nu heb ik een ideetje. Voor mij is het niet haalbaar om telkens in die doos met oude patronen te blijven rommelen, en de gezochte patronen zitten er tòch niet tussen. Want er zijn zò ongelooflijk veel patronen in omloop, dat de kans toch niet zo groot is dat ik nou precies dat juiste heb.

Dus daarom nu iets anders bedacht. Wanneer je mij een mailtje stuurt met de vraag of ik ‘dit-of-dat’ patroon heb, dan zal ik voortaan vragen of ik die vraag onder dit blogje mag plaatsen. Dan kunnen andere borduurliefhebbers misschien dat oproepje lezen en helpen.
Later ga ik daar dan nog wel eens een aparte knop voor maken op m’n blog, maar voor nu wil ik vast een beginnetje maken. Zodat ik de mensen die recent mij vragen stelden, kan terugmailen met: Plaats je vraag hier maar onder!

Dus: iedereen die een patroon zoekt, kan onder dit blogje een oproepje plaatsen. Hopelijk wordt het gelezen door iemand anders die het voor je heeft.
En iedereen die mij mailt met zo’n vraag, zal ik terugmailen en vragen of ik die vraag hieronder mag plaatsen. Zodat het door meer mensen wordt gelezen dan alleen door mij.

En echt waar, zò frappant: juist op het moment dat ik met dit blogje bezig ben krijg ik weer een mailtje: “Doe je ook aan verzoeken? Ik ben op zoek naar het borduurpatroon van….” Ik overdrijf echt niet als ik zeg dat ik heel vaak dit soort vragen krijg. Hoog tijd dus om dit een beetje te systematiseren.
Op de foto’s: telkens vier pagina’s van oude catalogussen van Eva Rosenstand en Permin: firma’s die al die mooie borduurpakketten hebben uitgebracht. Daar moten nog veel patronen van zijn overgebleven. Nu dus een poging om die te bezorgen aan degenen die daarnaar op zoek zijn!

13 gedachten over “Patronen gezocht! Borduursters helpen andere borduursters”

 1. Nog even iets doorgeven over deze nieuwe mogelijkheid om een oproepje te plaatsen die dan hopelijk door andere borduursters wordt gelezen.
  Na dit blogje heb ik een mailtje gestuurd naar een paar borduursters, die mij hadden gevraagd om hulp bij het zoeken naar een bepaald patroon.
  Van één van hen kreeg ik de reactie dat ze inmiddels ook had gebeld naar Lanarte, en hen had uitgelegd waar ze naar op zoek was. Nu schreef ze aan mij dat ze dus niet meer haar oproepje hier hoefde te doen, omdat ze al voorzien was. Ze schreef: “Lanarte was heel vriendelijk en meteen bereid mij een kopie van het telpatroon te sturen. Mogelijk kunnen ook andere personen op die manier worden geholpen. Nog heel veel succes met jouw leuke website!”
  Dus dat geef ik maar even door. Als je zeker weet wie de uitgever was van een bepaald patroon, dan kun je misschien daar ook naartoe bellen of mailen. Ik snap goed dat je graag iets wilt afmaken, en op zoek bent naar het patroon, maar je moet ook niet al te grote verwachtingen hebben van deze oproepjes op mijn blog.

  Van een ander die ik hierover mailde, omdat ze mij had gevraagd om iets, kreeg ik de reactie dat ze hier regelmatig zal gaan kijken, omdat ze zelf veel patronen heeft en ook graag een ander helpt.
  Dus dan denk ik weer: wie weet gaat dit wel lukken….

 2. Hi ik ben op zoek naar leuke jurkjes en blazertrjs en shortjes patronenv jongens rond 2 jaar en meisje anderhalf.ariadne knip of burda

 3. Ik ben opzoek naar een borduurpatroon van een schellekoord met afbeeldingen van apeldoorn erop. Wie kan mij helpen?

 4. Ik ben al lange tijd op zoek naar de borduurtelpatronen uit de Ariadne nr. 5 mei 1977, herfst (’t regent…’t zegent) en winter (IJspret). Indertijd na te bestellen onder nr 1001 en 1002.
  Helaas ben ik ze kwijtgeraakt en zou ze zo graag nog eens voor mijn kleinkinderen willen borduren ter completering van de voorjaars- en zomerborduurtelpatronen die nog wel in mijn bezit zijn.

 5. Hi
  Ik ben op zoek naar het borduurpatroon van het Watersnood 1 Fegruari 1953 dat mijn grootmoeder gemaakt had uit een Margriet. Het is in zwart en rood met een vrouwtje aan de rechterkant van de map van Zeeland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.