Patronen merklappen

Waar blijft de tijd? Dat kun je je afvragen (en is ook zéker een hele goede vraag!). De tijd is in zekere zin een centraal thema van merklappen (samplers). De tijd werd vastgelegd in kleine steekjes, en twee of drie eeuwen later blijkt zo’n oude merklap dan een goede weergave te zijn van de tijd waarin deze werd gemaakt. Oude merklappen zijn geliefd onder borduursters en velen willen graag zèlf eens een replica maken en zijn blij met patronen die dat mogelijk maken. Dit blogje gaat over die patronen.

Met deze foto wil ik laten zien dat patronen soms op hele grote vellen werden afgedrukt. Soms werden die als bijlage aangeboden bij een boekje of tijdschrift en die patronen zijn fijn om opnieuw te gebruiken.
En de patronen werden soms ook in stukken opgedeeld en op losse A4 velletjes weergegeven. Deze patronen werden dan uitgegeven door een museum of winkel. Op deze foto twee voorbeelden van uitgaven van het Admiraliteitsmuseum in Dokkum, en twee voorbeelden van merklappen van Jan Houtman. Die zijn nog niet zo oud, maar zijn een goed voorbeeld van hoe een hedendaagse ontwerper de uitdaging aanging om patroon-onderdelen te verwerken in een nieuw aantrekkelijk ontwerp.

Een tijd geleden kreeg ik een mail uit Amerika, van iemand die heel graag een paar patronen wilde kopen die uitgegeven waren door het Admiraliteitsmuseum in Friesland. Zij liep tegen het probleem aan dat deze niet konden worden opgestuurd naar het buitenland. Ik deed de toezegging om een paar patronen te kopen als ik daar een keer zou zijn en dat heb ik gedaan. Zodoende kan ik nu deze (nieuwe) patronen in m’n shop plaatsen. Een uitzondering, als extra service. Ik heb natuurlijk het liefst dat ze ook door iemand besteld worden die in het buitenland woont. Dan stuur ik ze graag daarnaartoe op.

Het merklap-patroon meest rechts op de foto heet ‘De Tijd’. Misschien wel een statement van de ontwerper, na vele jaren bezig te zijn geweest met merklappen. Op het laatst loopt alles een beetje door elkaar en is er één blur van vormen en kleuren. Maar voor wie nu nog volop in de tijd leeft, en de tijd wil vullen met iets ouds opnieuw borduren, plaats ik deze patronen in m’n shop.

2 gedachten over “Patronen merklappen”

  1. Wat een service, Margriet. Wat zal je Amerikaanse klant blij zijn. Het rechtse patroon lijkt me enig om te maken. Maar ik vrees dat net me niet gaat lukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.