Patronen van Amager


De Deens koning Christiaan liet vanaf 1513 een groep Hollandse tuinders overkomen om de bewoners van Kopenhagen van groenten te voorzien. Bijna 300 jaar hield deze groep Hollandse immigranten vast aan tradities en levensgewoonten die ze vanuit het thuisland hadden meegenomen. De groep bleef hun eigen taal spreken, en terwijl boerderijen van vader op zoon gingen,  bleven de vrouwen hun eigen patronen borduren. Langzamerhand verspreidde hun invloed. Zowel in Holland als in Denemarken werd veel met zwart geborduurd op een witte ondergrond. Door het gebruik werd het zwarte borduursel vaak bruin (te zien op bovenste foto). Kenmerkend voor deze oude patronen zijn de afbeeldingen van leeuw (vaak met kroon), papegaai, zeemeerminnen (vaak met bloemen in de hand), hert en lopende hondjes. Vaak zijn er open ruiten in te zien.

Ik had deze patronen al vaker gezien en besloot er eens één na te borduren. Ik koos een afbeelding uit het mooie boek (oorspronkelijk Deens) Klassieke Kruissteek-motieven (wat ik nu ook in m’n shop plaats). Maar al bezigzijnde, begon ik toch wat veranderingen aan te brengen. Ik kwam af en toe wat kleinigheidjes tegen die ik minder mooi vond. En toen ik eenmaal de smaak te pakken had van het aanpassen, besloot ik de hele rand ònderaan het patroon ook bovenaan te herhalen. Nu is het middenstuk nog open, want ik vind de tekst ‘anno 1800′ niet zo mooi, en 2017 vind ik er niet bij passen. Dus daar zoek ik nog wat anders voor.

Toen ik zo bezig was met borduren, bedacht ik dat ik eigenlijk wel eens naar Amager toe zou willen gaan. De laatste jaren hebben we ontdekt dat we het heel leuk vinden om naar eilanden te reizen. We waren vorig jaar op de Faroër eilanden en recent op Madeira. Dus zocht ik eens op waar het eiland Amager nou eigenlijk ligt. O, nu zag ik het: echt héél vlakbij Kopenhagen. Niet bepaald een rustig eiland meer, zoals het vroeger was. Dus dat zet ik maar uit m’n hoofd. Heeft iemand nog een goede eilanden-tip?

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Oude catalogi borduren

Een stelletje

Het steekspel van V & D

Oude borduurwerkjes vs. oude apparaten

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen