Patronen van Hollandse truien

patroon Delfts blauw gebreid
Na een tropische dag beloofde de buienradar en de nieuwsberichten ons een mooie onweersbui. De rode vlekken schoven over het computerscherm, maar de regen bleef helaas bij ons uit. De buien gleden net langs ons heen en toen ik vanmorgen weer naar buiten ging, was m’n plastik tafelkleedje nog helemaal droog. Dat had ik maar even over een tafel gedaan, die ik buiten had neergezet om daar wat op te naaien. Geen regen-bestendige tafel, dus ik vond een zeiltje wel op z’n plaats. Wat een leuk plastik kleedje eigenlijk: het zat nog in de verpakking en ik had het nog nooit gebruikt. In de Holland-herleving is er van alles te koop op gebied van blauw en wit en soms zie je iets en denk je: “leuk, neem ik mee!”

En nu was ik nog even met wat oude Ariadnes bezig en kwam dit patroon van een Hollandse trui tegen. Uit 1981. Toen was de Holland-mode nog niet zo fanatiek, maar af en toe hadden tijdschriften toch ook al een special met veel folklore. Wat betreft het inbreien van leuke motiefjes: het is niet zo dat je daar elk willekeurig kruissteekpatroontje voor kan gebruiken. De breisteek (en daarom ook de maassteek) is net iets breder dan de kruissteek, en daarom zijn er ook aangepaste patroontjes voor nodig als je dit soort figuurtjes wilt inbreien. Op de inzet van de tijdschrift-pagina is dat goed te zien: de patroontjes zijn een beetje uit model, maar als je ze gaat breien zijn de poppetjes weer precies goed.

Dus dit mooie tijdschrift (Ariadne mei 1981) plaats ik maar even in het zonnetje. Misschien ziet iemand en denkt: “Leuk, neem ik mee!”
In dit nummer ook een landschapstrui en een Volendamse strepentrui.

pagina's uit Ariadne mei 1981

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Ansichtkaart oude merklap

Versierde jute tassen op Kerstmarkt

Nederlandse kostuumvereniging

Geborduurde vlinders

Comments

 1. Teussy zegt:

  Heel erg leuk die nostalgie, ik heb er ook ‘last’ van 😉
  Omdat je zo uitgebreid blogt over het zoeken naar een patroon: ooit heeft in een van de handwerktijdschriften een kruissteekpatroon van een groenige vis gestaan. Ik had het patroon geborduurd en er een kussen van gemaakt maar helaas is het kussen tijdens een verhuizing zoek geraakt. Mocht je dat patroon ergens tegenkomen, dan houd ik mij aanbevolen, je hoeft er niet speciaal naar op zoek te gaan maar je immers niet weten….
  En niets dan lof over jouw blogs, ik lees ze elke dag met heel veel plezier. Dank je wel daarvoor.
  Hartelijke groet,
  T.

  • Margriet zegt:

   Bedankt voor je lieve reactie! Leuk voor mij om te lezen (en stimulerend om door te gaan).
   Ik ga graag voor je op zoek naar de groene vis. Nou ja, op de manier dan zoals je schrijft: als ik het een keer tegenkom laat ik het je zeker weten!

 2. Margriet zegt:

  Update: de Holland-Ariadne van mei 1981 is besteld. Het is dan ook een èrg mooi nummer!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen