Patronen van Mies Bloch

Patronen Mies Bloch Nederlandse taferelen

De kracht van de Mies-Bloch ontwerpen ligt in de levensechtheid en de duidelijkheid van haar onderwerpen. In de zeventiger jaren gaf het tijdschrift Margriet een map uit met losse patroonvellen van ongeveer twintig Nederlandse taferelen en onderwerpen. Deze patronen werden heel bekend want ze werden door veel Nederlandse vrouwen geborduurd. Ik heb al verschillende keren een geborduurd schilderij op mijn blog laten zien wat gemaakt is naar een Mies-Bloch patroon, en nu kreeg ik een mailtje of ik daar ook een patroon van heb. Het antwoord is: Ja, en vandaag plaats ik al deze patronen op mijn shop. Het ijspret-tafereel is al gereserveerd, dus die plaats ik niet in m’n winkeltje, maar geïnteresseerden kunnen hier nog mijn blogje daarover lezen. Ik schreef toen midden in de Olympische Spelen-periode en had als centrale vraag in m’n blogje: “Gaat het om seconden of om uren? Wanneer het gaat om het winnen van een gouden medaille gaat het zelfs om fràkties van seconden. Maar voor borduursters geldt: het gaat om (vele!) uren borduurplezier!

Ik hoop dat ik hiermee veel handwerksters blij kan maken, met deze beproefde patronen van super-hollandse gezichten. Nog even wat over de deskundigheid van de ontwerpster: zij was een vakvrouw. Oorspronkelijk was ze tekenlerares en eerst tekende en aquarelleerde ze tientallen keren haar onderwerpen. Pas daarna werden ze in kruissteek omgezet. Daar komt heel wat kundigheid en ervaring bij kijken, want beeld bijvoorbeeld maar eens een wiebelig kinderschaatsje uit in slechts zeven kruisjes! Zij deed het, en nadat haar ontwerpen in de zeventiger jaren al volop in de belangstelling stonden, zijn ze dat nu weer. En terecht, want haar ontwerpen hebben beslist allure!

Vijf borduurpatronen Mies Bloch

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken met borduurpatronen uit het heilige land

Smyrna patroon

Patronen en constructies

Bloesem en kleedjes

Bedankt voor jullie bestellingen!

Reacties

  1. ada van der Spek zegt:

    Ik ben op zoek naar het borduurwerk van Mies Bloch : ijstafereel.
    Is dat ook bij u te koop?

    vr.gr. Ada

  2. Ria van der Elst zegt:

    Ik ben al jaren op zoek naar het patroon ijstafereel van Mies Bloch. Zijn de vijf Hollandse taferelen te koop? En waar?

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen