Patronenboekjes Hardanger

De Hardanger borduurtechniek is genoemd naar het Hardanger-fjord in Noorwegen. Daar werd ze vooral toegepast op bloezes en schorten, die gemaakt werden van grof linnen. De steek was oorspronkelijk ook een wat grove steek, maar is uitgegroeid tot een verfijnde techniek, die ook op fijnere stoffen kan worden toegepast. Karakteristiek voor de Hardanger-techniek zijn de platsteek-groepen, die de omboording vormen voor de opengewerkte ajour-motieven.

Deze techniek is in Nederland ook weer aan een come-back bezig en een goede manier om ermee kennis te maken is via een patroonboekje wat niet al teveel keus biedt, maar gewoon duidelijke instructie en voorbeeld. Daar zijn deze patronen heel geschikt voor. Ze werden uitgebracht door bekende handwerk-uitgevers als Permin, Anchor, DMC en Rico.
Hardanger borduurwerk komt heel mooi uit op een heel groot tafelkleed (zoals ik hier eens liet zien, een foto waar ik recent een leuke reactie op kreeg, en zo kwam hij ook weer in mijn eigen herinnering). Maar ook voor kleine projecten is het geschikt, zoals deze patronenboekjes laten zien. In deze reeks ook een toepassing van Hardanger op wenskaarten, en ook dat geeft een heel mooi effect. Deze toepassing had ik nog niet eerder gezien en lijkt me mooi om eens uit te proberen.

Al deze patroonboekjes zijn op A4 formaat, en hebben de patronen vrij groot afgedrukt, waardoor de boekjes toegankelijk zijn ook voor beginners. Leuk hoor, dat deze borduurtechniek nu weer meer in de belangstelling is gekomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.