Pauwencape van Yvonne Scheele

Schoonheid en onsterfelijkheid, daar verwijst de pauw naar. Verheven en koninklijk!
Rond de jaarwisseling kreeg ik een bijzondere nieuwjaarswens van Yvonne Scheele-Kerkhof met daarbij deze bovenste foto. Af en toe ga ik bij haar op bezoek in haar fraaie kant-atelier (Lace Studio Paragon) en vorig jaar had ze me de vorderingen laten zien van haar wonderschone pauw. Deze borduurde ze op koningsblauwe zijde. Een kunststuk! Ze werkte eraan om de pauw klaar te hebben voor een tentoonstelling en dat lukte!

De pauw is nu te zien in de tweede Wisselexpositie van museum de Kantfabriek in Horst. Hier kun je zien hoe haar cape werd onthuld bij de opening van de expositie in mei.
En in juli had ik het voorrecht om met Yvonne mee te gaan voor een bezoek aan de expositie.

De cape is een flatteuze en wervelende creatie die soepel over de schouders valt en waarbij de stralende pauweveren wijd uitwaaieren over de koningsblauwe ondergrond. Yvonne noemt haar werk ‘schilderen met draden’ en ze heeft hier een grote artistieke vaardigheid in ontwikkeld. Jarenlang heeft zij zich bekwaamd in meerdere kantklos-technieken. Ze ontwikkelde haar eigen stijl door de kantklos-technieken los te maken van het verleden en er een hedendaagse twist aan te geven. In de cape combineerde ze de kloskant met Japans borduurwerk en Zaans stikwerk.

Yvonne heeft een tijdlang in Singapore gewoond en raakte daar ge├»nteresseerd in Aziatische ontwerpen, zoals de Chinese feniks. Zij heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt om bekende kant-technieken met elkaar te combineren (zoals Withof en Duchesse) en schreef daar ook verschillende boeken over, die in meerdere talen zijn vertaald. Altijd was het haar wens om de technieken niet ‘standaard’ te gebruiken maar als dienstbaar om hetgeen ze wil uitdrukken ‘tot leven’ te brengen. Ragdunne ambachtelijkheid. Dat heeft tot vele bijzondere resultaten geleid. De Chinese feniks, die ook op de tentoonstelling is te zien, is een topstuk. Een afbeelding hiervan is ook te zien op haar laatste boek The Beauty of the Orient: Painted in Thread.

De pauwencape (en nog enkele andere items) zijn nog tot 25 augustus te zien in Horst (Limburg).
Voor mij was het een heerlijk en welkom dagje uit, bijzonder om de tentoonstelling samen met de kunstenares te bekijken. En om weer te merken: prachtig en stralend handwerk is verheugend en verheffend. Het deed me goed om dit moois te zien. Wat een pracht!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kleed-geschiedenis, Mode-geschiedenis, Kostuum-geschiedenis

Herdenking WO I op 11-11 om 11:11 uur

Paarse crocussen op de laatste dag van februari

Geborduurd schilderijtje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen