Pinkster-drie

In sommige streken werd na Pinster-twee ook nog Pinkster-drie gevierd, en dan werd de mooie streekdracht nog een dag langer gedragen.
Op Marken was één van de hoofdbestanddelen van de vrouwendracht het rijglijf: een stijf kostuumstuk van donkerblauwe wollen stof dat langs de voorsluiting en op de rug bont is geborduurd. Dit kenmerkende kledingstuk is zo’n beetje het symbool van die Marker dracht geworden en werd al in één van de allereerste boeken over de dracht in een bepaalde regio van ons land besproken. Dat was een studie geweest die al voor de oorlog was begonnen en net daarna verscheen het boek over de Handwerken op het eiland Marken, met daarin veel aandacht voor al het moois wat daar in de kleding werd verwerkt. In latere drukken van dit boek kwam een afbeelding van het borduurwerk van zo’n ‘rijglijf’ op de voorkant te staan.

En dit boek is voor handwerkliefhebbers dan nu ook gelijk het meest bekende boek geworden, ook nu de belangstelling voor die oude handwerktechnieken is toegenomen. Maar er zijn nog veel meer boeken over streekdrachten! De afgelopen jaren heb ik heel wat verzameld en nu is het een goed moment om die ook te gaan bespreken op mijn blog en daarna de boeken in mijn shop te zetten. De tijd nà Pinksteren dus, om eens vrolijk terug te kijken op de “Schoonheid van ons land“. Die schoonheid werd vroeger volop benadrukt en beleefd in de vele prachtige kleding die werd gemaakt en gedragen. Na die eerste uitgave over het handwerk op Marken zijn er nog veel meer boeken gemaakt door mensen die oog hadden voor het verdwijnende textiele cultuur-erfgoed, en eerst nog zoveel mogelijk foto’s hebben gemaakt toen dat nog kon.

Interessant: dat mooi geborduurde rijglijf, wat door de foto’s die daarvan zijn gemaakt heel bekend is geworden, was vroeger juist verborgen! Het werd alleen op de Pinkstermaandag en Pinksterdinsdag gezien, want de rest van het jaar werd het rijglijf grotendeels bedekt door de ‘voorpanden’, een bolero-achtig jakje.
Dus extra passend om deze boeken met afbeeldingen van dat rijglijf nu ook vandaag, op Pinkster-drie, te laten zien!

Vanaf morgen dus een periode met elke dag wat boeken over ‘onze’ streekdracht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.