Pinksteren


Op Pinksteren (of Sinksen) wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Het is dan tien dagen nadat Jezus naar de hemel is gegaan. De christelijke kerk ziet deze gebeurtenis (die is opgeschreven in het bijbelboek Handelingen) als het begin van de christelijke kerk.

Pinksteren is in de hele geschiedenis van het christendom een zeer belangrijk feest geweest. In de vroege middeleeuwen werd dit gevierd met een week van verplichte rust, bekend als de Heilige Geestweek. Tot de standaardrituelen behoorden het loslaten van duiven in de kerk, het strooien van blaadjes van pioenrozen en het blazen op de klaroen. Later werd de Heilige Geestweek wat ingekort, en nog later bleven er nog ‘slechts’ drie verplichte rustdagen over. Op de Synode van Dordrecht in 1600 werd bepaald dat hier nog een dag van af kon gaan, en zo is de week al week al wel genoeg ingekort. Het zou geen recht aan de geschiedenis doen om er nòg een dag vanaf te halen. Juist fijn om twee pinksterdagen te hebben!

Er wordt vaak onderzoek gedaan naar de bekendheid en de betekenis van deze dagen. En het bleek dat tweederde van de Nederlanders de betekenis nog wel weet (hoewel Pinkpop en andere festivals ook bekende invullingen zijn geworden). Desondanks gaf Nu.nl een mooi overzicht van de betekenis van Pinksteren, voor wiet het nog eens op een rijtje wil hebben.

Voor deze mooie pinksterdag bewaarde ik een fraai blauw wandkleed met geappliceerde vogels. Het heeft een bijzondere herkomst (maar dat hebben eigenlijk alle handwerken, alleen die weet ik niet allemaal). Een prachtig symbolisch wandkleed voor Pinksteren (en daarna is het ook nog mooi!).

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

De kleuren van het jonge blad

Gouden tafelkleed

Margrieten

Gestreept tasje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen