Poppekleertjes uit Grootmoeders tijd

Wanneer was het ‘Grootmoeders tijd”? Een mapje met poppekleertjes ‘uit grootmoeders tijd’ verscheen in 1983 en als de grootmoeders van toen ongeveer 80 jaar waren dan was het dus rond 1900 toen de meisjes zulke kleertjes droegen als op deze plaatjes. Het mapje met patronen is bedoeld om poppen van 40 cm. óók zo aan te kleden.

Mijn moeder wordt door onze kinderen ook ‘grootmoeder’ genoemd (omdat we nog een andere oma hadden in hetzelfde dorp, dus zo maakten we het onderscheid.) Ik ben de laatste tijd vaak bij m’n moeder en dan komen er ook wel eens verhalen over ‘vroeger’. En er is inderdaad nog wel een verhaal over een gehaat matrozenpakje. M’n moeder was maar wàt blij dat zij de verplichting voor zo’n matrozen-bloes vroeger kon ontduiken, maar ze zag dat haar oudere zus op een andere school er wèl één moest dragen. Oók toen het net zo warm was als nu. Zodra die zus thuiskwam van haar schooldag trok ze dat nare pak uit en smeet het in een hoek maar de volgende dag moest het weer opnieuw aan. Het zijn dus nìet alleen fijne herinneringen aan die kleding van vroeger….

Maar als je er met de juiste nostalgische blik naar kijkt, dan zijn het toch echt schattige kleertjes. Vol met roesjes en kantjes en plooien en kraagjes. Dit leuke mapje met zeven losse patroonvellen plaats ik in m’n shop. Best wel lang geleden dat ik daar iets inzette. En dat terwijl ik in deze warme zomer niet eens een matrozenpakje hoef te dragen, maar gewoon luchtige kleding. Toch geef ik al een tijdje toe aan de warmte en de drukte en was niet zo heel aktief met m’n shop. Dat komt straks wel weer. Nu zit ik vooral met m’n gedachten bij (groot)moeders tijd.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kleine borduurpakketjes

Gehaakte gordijntjes

Batik

Uitkijken en uitrusten

Comments

  1. Heel herkenbaar, moet ik ook nog ergens liggen hebben! Maar waar?

  2. Voor mij geen gehaat matrozenpakje, maar een gehate winterjas. Mijn moeder keerde de stof van haar eigen bruine winterjas binnenstebuiten en naaide er voor mij een nieuwe jas van (ik was denk ik een jaar of 9). Ik vond die donkerbruine kleur afschuwelijk, ondanks de nieuwe geelgeruite wollen stof waarmee de capuchon gevoerd was. Het bruin was erg en het feit dat het van een oude jas van mijn moeder was vond ik verschrikkelijk. Stiekem was ik zo blij dat de zak uitscheurde. Achteraf wel heel zielig voor mijn moeder, ze had er zo veel tijd en werk in gestoken…………..

  3. Beerta Bosch-Wichers Hoeth zegt:

    Als kind wilde ik juist zo graag een matrozenjurkje. Maar dat mocht niet, veel te onpraktisch. Ook herinner ik e een beeldschoon jurkje (bij Gerzon) waarschijnlijk van zijde. Dat kon niet gewassen worden, dat moest in terpentine of zoiets. Was waarschij ook veel te duur. Nooit vergeten.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen