Poppenhuizen

Negen ansichtkaarten poppenhuizen

“Ik stonds laatst voor een poppenhuis, o, o, o!
Daar zag ik zoveel poppen staan: o, o, o!
Dit kinderliedje heb ik enigszins aangepast: ‘poppenhuis’ in plaats van ‘poppenkraam’, maar de o, o, o!’s kon ik zo laten, want die geven goed weer wat je denkt als je voor zo’n prachtig groot poppenhuis staat. Dan kom je in eerste instantie niet verder dan: Oh! Oh! Oh!

Mijn ‘laatst’ was twee weken geleden, toen ik een dagjePoppenhuis in Rijksmuseum, linnenkamer naar het Rijksmuseum ging. Daar schreef en linkte ik al eerder over en naar, maar nu heb ik een nieuwe link toegevoegd: als je hier nu op drukt kom je rechtstreeks op de pagina waar de drie prachtige zeventiende eeuwse poppenhuizen staan afgebeeld die het Rijksmuseum nu heeft tentoongesteld. Pronkstukken zijn het! Poppenhuizen waren in de 17e eeuw geen kinderspeelgoed, maar de liefhebberij van een volwassen vrouw, vergelijkbaar met het kunstkabinet van een heer. En vooral rijke adellijke dames hadden het geld om meubelmakers, glasblazers, zilversmeden, mandenmakers en kunstenaars opdrachten te geven om attributen zo getrouw mogelijk in miniatuur af te beelden. Geld speelde daarbij geen rol en het resultaat was dat wij ons nu nòg kunnen vergapen aan die pracht en praal.
Het was vrij druk vóór de poppenhuizen, en daarom niet mogelijk om een foto te nemen van een heel poppenhuis zonder andere mensen erbij. Ik was me nog aan het afvragen hoe ik hierover zou gaan bloggen zonder een goede overzichtsfoto, maar toen deed Poppenhuis in Rijksmuseumik een leuke vondst op een markt: deze negen kaarten! De meeste zijn onbeschreven, slechts één is ‘gelopen’ (zoals dat heet in vaktaal). De onbeschrevene zou ik kunnen gebruiken als ‘textielkaarten’, maar ik vind het ook leuk om de hele serie zò te koop aan te bieden. Dus ik zet ze in de shop en wie weet komen ze terecht bij iemand die ze net zo leuk vindt als ik. De kleine foto’s bij dit blogstukje  zijn wèl een eigen foto’s, en als je nog eens naar het Rijksmuseum gaat: sla dan zéker de zaal niet over waar deze huizen staan. Voor het ‘Oh, Oh, Oh-gevoel’!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Drie rokjeskaarten uit Spanje

Drie rokjeskaarten uit Spanje

Textielkaart uit Finland

Internet-bruggen

Drie textielkaarten

Drie textielkaarten

Reacties

  1. Wat leuk dat je over poppenhuizen schrijft en de kaarten laat zien. Ik ben geen handwerkster of quiltster, hoewel ik weleens wat doe met lapjes en graag blogs daarover bekijk en lees. Ik ben een poppenhuizenmens. Maak miniaturen en tafereeltjes, b.v. geboortekastjes voor mijn nichtjes, een tuin in een theeblad, klein tuintje in een soepkom, een kerstkamertje in een doosje van 10x10x10 cm; uiteraard heb ik ook een groot poppenhuis gebouwd. Momenteel maak ik piepkleine parfumflesjes van swarovski kristallen voor een parfumwinkeltje; priegelwerk, maar oneindig leuk om te doen; het geeft me een geluksgevoel.
    De kaarten koop ik niet; heb een aantal boeken met prachtige foto’s en beschrijvingen van oude poppenhuizen; bovendien is mijn huis dichtgeslibd met allerlei dingen i.v.m. mijn poppenhuizenhobby.
    Groet, Rya, Rotterdam

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen