Protest tegen macht en misbruik

Ergens in een ver land, waar de mensen werden onderdrukt en uitgebuit, vonden vrouwen een slimme en creatieve manier om zichzelf te uiten: met naald en draad. Zij beeldden uit hoe zij het liefst zouden willen leven. Met hun gezinnen, in hun huizen, op hun akkers en met hun eigen tradities. En dat is wat mensen het liefst willen, overal ter wereld. Maar als er machtige mensen komen, met machines en geweren, dan is het leven zoals bevolkingsgroepen het eeuwenlang hebben gekend, voorbij. Dan wordt het evenwicht verstoord. Dan wordt er uitgebuit en gemoord. Dan worden huizen met de grond gelijk gemaakt, en de grond wordt omgewoeld op zoek naar delfstoffen. Dan worden er bossen gekapt. Dan worden er dijken doorgebroken of dammen aangelegd waardoor het hele landschap verandert. Dan gebeuren er allemaal verschrikkelijke dingen.

En de mensen zijn machteloos. Het wordt steeds erger. Er komt honger. Er komt oorlog. Er sterven mensen. Er is schrijnend onrecht.
Wanhopige mensen proberen te vluchten. En soms komen zij op plekken terecht waar er nog meer misbruik van hen wordt gemaakt. Ze moeten bijvoorbeeld stadions bouwen, waar de rijke mensen dan voetbalpartijtjes kunnen houden. Het werk in de hitte is te zwaar, de werkomstandigheden zijn slecht, het eten is te weinig, en opnieuw sterven de mensen. Ze hadden zò gehoopt op een beter bestaan. Zichzelf kapot gewerkt om hun familie thuis een beetje geld te kunnen sturen. Dat het misbruik zò erg zou zijn, dat hadden ze niet verwacht.

Kunnen de andere mensen, de rijke mensen van de rest van de wereld, dan nog naar die voetbalpartijtjes kijken? Wetende dat er zòveel onrecht is geweest toen die voetbaltempels werden gebouwd?
Ik doe het niet. Ik kijk vanavond en de komende weken geen tv. Ik kijk liever naar een kussen wat een vrouw maakte, ergens in een ver land. De komende weken is dit mijn protest-kussen. En vanmorgen is dit mijn protest-blogje.
Er zijn nog honderden manieren om te protesteren tegen misbruik en uitbuiting, en elke druppel helpt. Want het gaat om bewustwording! Er verandert pas wat als de massa zich bewust wordt dat het zo niet langer meer mag.

(Bij dit blogje plaatste ik ook twee boeken in mijn shop: Life around the Lake (uit Mexico) en Volksverzet met naald en draad (uit Chili).

1 gedachte over “Protest tegen macht en misbruik”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.