Quilten in Nederland


Halverwege de jaren negentig groeide Patchwork in Nederland uit tot een ware rage, die werd ondersteund door een aantal goede boeken van Nederlandse auteurs. Karin Pieterse was één van de bekendste deskundigen, die hèt standaardwerk schreef dat vele drukken beleefde: Het Handboek voor patchwork en quilts. In deze collage liggen twee boeken (met verschillende voorkant) naast elkaar. Mooi van dit boek vind ik ook het eerste hoofdstuk over de geschiedenis van patchwork en quilten. Toegankelijk geschreven, en informatief over de ontwikkeling van het patchwork in Amerika. En bij iedereen die dat gelezen had, ging het vervolgens nòg meer kriebelen: nu willen we zelf aan de slag, in Nederland! Ook het boek De Patchwork Sampler van dezelfde auteur droeg eraan bij dat het quilten weer volop ingang kreeg in Nederland.

Een andere bekende auteur uit die tijd is Ankie Vytopil, met haar boek Patchwork-Quilts (ontwerpen en uitvoeren) in m’n shop.
En Marijke Dijkers, die o.a. het boek met ABC-quilts schreef.
En Iet van de Vrande, met Patchwork met de naaimachine, een boek waar ik zelf veel aan heb gehad.

Sommige quiltsters in die tijd werden bekend en een voorbeeld voor anderen, en in het boek Quilten in Nederland worden twaalf van hen voorgesteld. Dat boek heb ik eerst zelf helemaal gelezen voordat ik het in m’n shop zet. Heel leuk om nog eens terug te blikken op die inspirerende tijd, waarin er ineens zoveel mogelijkheden kwamen. De auteurs die deze boeken schreven en de quiltsters uit die tijd waren baanbrekend en vele anderen volgden hun voorbeelden na. Het quilten in Nederland heeft zich in de nieuwe eeuw nog veel verder ontwikkeld, maar deze iets oudere boeken zijn nu nog steeds gezocht en geliefd. Juist ook omdat ze zo heel sterk ‘van eigen bodem’ zijn.

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Enterse Ganzenmarkt

Handwerk uit Nepal

Buitenlandse boeken haken

Oude haakpatronen

Comments

  1. Mien Boerekamp zegt:

    Jarenlang zat ik op Patchworkles bij Iet van de Vrande schrijfster van het boek “Patchwork met de naaimachine”. Ontzettend veel technieken bij haar geleerd. Dit boek staat ook bij mij in de boekenkast.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen