Quilting, al eeuwenlang toegepast

Boekje quilting
Quilting of quilten is een praktische vorm van borduren die al eeuwenlang wordt beoefend. Twee of drie lagen stof werden op elkaar genaaid om warmte en bescherming te geven. Soldaten droegen vroeger gewatteerde kleding als harnas tegen pijlen en gewatteerde jasjes onder de wapenrusting om het lichaam te beschermen tegen het harde metaal. En voordat de centrale verwarming was uitgevonden droeg men vroeger gewatteerde onderrokken en jasjes. Bekend waren vroeger ook de gewatteerde beddespreien, die de (hemel)bedden warmer en ook luxer maakten. De gewatteerde en/of gequilte spreien werden van lieverlee ‘quilts’ genoemd.
Het quilten is beoefend onder meerdere namen. De Franse naam ‘matalassé’ is ook in ons land lange tijd gangbaar geweest. Het ‘watteren’ komt het meest overeen met het Engels quilten. Zaans stikwerk is de naam voor de piquétechniek of het Italiaans quilten. En verder is er nog het schaduwquilten, trapunto, vlak quilten en het opvullen, wat allemaal net iets anders is. Het boekje Quilting besteedt aandacht aan al deze verschillende technieken.

In de tijd dat er nog met koetsen werd gereden werd een speciaal dekje gemaakt wat een passagier beschermde tegen kou. Het dekje werd met de hand doorgequilt. Het was vast voor iemand van de goede stand, want de stof is luxe. Het dekje plaats ik in m’n shop en het komt hopelijk bij iemand terecht die geïntrigeerd is door de dit oude staaltje van quilting van misschien wel honderd jaar oud. Alle steekjes zitten nog net zo als dat ze toen zijn gemaakt, alleen zijn er wat vlekken bijgekomen.

In het dikke boek met 1000 quiltmotieven zijn zoveel aansprekende quilt-patronen bij elkaar gezocht, dat het moeilijk wordt een keuze te maken. Maar van zo’n oud koets-dekje is er maar één (nou ja, op mijn shop dan).

Boek 1000 quiltmotieven

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.