Quilts, een Nederlandse traditie

Over het boek Quilts, een Nederlandse traditie, zou een mooi blogje te schrijven zijn. Het was in 1992 het eerste boek wat de omvangrijke en boeiende collectie doorgestikte lappendekens van het Nederlands Openluchtmuseum ontsloot en toegankelijk maakte. Het boek van An Moonen was voor velen een eye-opener dat Nederland zo’n rijke traditie heeft van lappendekens. Zelf herinner ik me die allereerste keer dat ik (met mijn vriend, nu mijn man) op één van onze eerste uitstapjes naar dat mooie museum ging. De lappendekens waren toen tentoongesteld en maakten veel indruk op me. Later kocht mijn man (toen mijn vriend) dit boek voor me, nog niet wetende dat ik me daarna nog veel meer zou gaan verdiepen in handwerk.

Dus het boek koesterde ik altijd, en ik nam het ook eens als voorbeeld om van mijn eigen lappencollectie zo’n typisch Hollandse zandloper-quiltje te maken. Ook de achterkant wilde ik een beetje authentiek, met een bloemetjes-stofje. Op die achterkant liggen nu twéé van deze boeken, die inmiddels aardig zeldzame collecors-items zijn geworden. Het boek is inmiddels herdrukt, maar zo’n eerste druk is toch ook wel mooi.

En zo zou er over dit boek c.q. deze boeken nog veel meer te zeggen zijn, meer over de inhoud en zo. Maar ik laat het hierbij, bij de aankondiging dat ik er nu twee in m’n shop heb. Liefhebbers herkennen ze wel, en degenen die dit boek voor het eerst zien kunnen misschien bij een ouder blogje terecht want ik heb er hier ook al eens over geblogd. Ik zie nu dat ik daarbij hetzelfde quiltje als achtergrond gebruikte, dat was ik vergeten. Deze foto van vandaag had ik speciaal opnieuw gemaakt.
En nu ga ik er weer vandoor: tijd voor nog wat andere lapjes, maar dat zijn dan de poetsdoeken waar ik vandaag mee bezig ga.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Oude borduurbladen vol met patronen

Houden van textiel

Quiltje voor m’n dochter

Oude tijdschriften Goed Handwerk

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen