Quilts op een kasteel

De oudste quilt van Nederland wordt in kasteel Middachten bewaard. Textieldeskundige An Moonen zegt dat nergens in de wereld een quilt is zoals deze prachtig geborduurde en gequilte deken van ca. 1650.  Gedurende de zomermaanden was er gelegenheid om tijdens rondleidingen deze oudste quilt te zien, en ook een 18e eeuwse groene zijden quilt waar al het één en ander over was geschreven. Afgelopen weekend was er een extra rondleiding voor quiltliefhebbers ingelast, en dat bleken er aardig wat te zijn. De groep was zo groot dat hij maar nauwelijks in de ruimte paste. Veel belangstelling dus voor bijzondere quilts!

Er is recent een boek verschenen met 16 replica’s van oud-Hollandse quilts. Het mooiste is natuurlijk om die ook in een oud-Hollandse omgeving te fotograferen, en dat was gedaan op dit kasteel. Maar het was niet de bedoeling dat degenen die aan de rondleiding deelnamen nòg eens fotos’s maakten van de quilts in de antieke entourage, dus ik heb niks om hier te laten zien.

Maar het zou jammer zijn om deze mooie foto’s van het beroemde kasteel niet te laten zien, dus ik heb nog wel een boek wat hier bij past: Quilts, 15 eigentijdse ontwerpen. Dàt is natuurlijk het mooiste: gewoon je eigen quilt maken! Het is bijzonder leuk om te weten dat we als quilt-liefhebbers in een lange traditie staan, en het is prachtig om lang-bewaarde oude quilts te zien en zéker ook in een omgeving waarin ze zo mooi tot hun recht komen. Maar het is toch óók een groot genoegen om onze eigen quilts te maken!

Na de rondleiding ben ik in ieder geval weer geïnspireerd. En toen was het nòg fijner om het deftige terras te zitten en koffie te drinken. Wat een prachtig plekje! En wie ook nog die oudste quilt wil zien, plus die 16 replica’s: volgende week zondag is daartoe de laatste mogelijkheid, maar pas nà 3 uur. Daar kun je via één van de links wel achterkomen.

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Historische gebouwen borduren

Beugeltasjes

Een huppeltje op een vrolijk veldje

Over schepen en schapen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen