Randje per week

Randje per-week
“Haken werd in één klap populair”, schreef ik gister. Dankzij de CAL.
Vandaag: Ook borduren werd in één klap populair. Dankzij de RPW.
Bij het blogje over de CAL mocht ik de gehaakte deken van m’n handwerkvriendin laten zien.geborduurd quiltblokje
En bij dit blogje: opnieuw het werk van m’n vriendin.
(onnodig te zeggen: ik geniet altijd enorm als ze op bezoek komt, helemaal uit het zuiden van het land.
En ook onnodig te zeggen: ik ben vol bewondering over haar prachtige handwerk!)
Links is haar randjeslap van 2014, en rechts die van 2015. Ze heeft er haar eigen accenten met quiltblokjes aan gegeven: prachtig!

En nu kreeg ik een reactie uit een ver land. “Margriet, wat is een CAL? Randje per weekEn wat een RPW?” Ik ken deze mevrouw een beetje, en weet van haar dat ze vroeger handwerklerares is geweest. Ze is dus geïnteresseerd in handwerk. En in wat wij hier in Nederland doen. Nou, het antwoord mag er wezen: Ik denk dat er hier in Nederland geschiedenis wordt geschreven! Het succes van de Haak-maar-aan-projecten en de Borduur-maar-mee-initiatieven is groot! Er zijn duizenden vrouwen die hier afgelopen twee jaar aan hebben meegedaan!

Nu dacht ik dus bij het blogje van gister dat ik wel een keer de afkortingen kon gebruiken, omdat deze projecten zo bekend zijn geworden. Maar ik vind het juist leuk dat ik hier nu op verzoek de uitleg kan geven, voor degenen die hier nog niet eerder van hadden gehoord:
CAL is de afkorting voor Crochet Along. Elke week verscheen een patroon voor een gehaakte rand op internet, en iedereen die dat wilde kon dat randje namaken. Na 36 weken was er een deken klaar.
En RPW is de afkorting voor Randje Per Week. Elke week verscheen een geborduurd randje op het internet wat genomen was van oude merklappen. Iedereen kon die randjes in zelf gekozen kleuren borduren. Het werd (2014) en wordt (2015) een lange lap met 106 randen.
En op de foto heb ik dus de randen laten zien van mijn handwerkvriendin! Ik hoop dat er wat complimenten binnenkomen, want die wil ik dan graag aan haar doorgeven.geborduurd quiltblokje

Overigens: beide projecten begonnen dus twee jaar geleden, maar er zijn veel vrouwen die hier pas later van hoorden en dus ook later ‘aanhaakten’. De patronen voor de gehaakte randen en de geborduurde randjes zijn nog steeds beschikbaar.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Motieven uit de hele wereld

Stoelendans

“If you love somebody, let them know”

Boerderij in kruissteek

Reacties

 1. Randje per Week 2014 had 106 randen, 2015 krijgt 104 randen. De randen van 2015 zijn nog steeds beschikbaar op het blog van Randje per Week, die van 2014 zijn alleen nog maar te koop.
  De randjes zijn door Simone en mij gekozen uit oude schoollapjes uit mijn collectie schoollapjes.
  Mooi gemaakte lappen laat je zien !

  • Margriet zegt:

   Bedankt voor de aanvulling Annelies! Voor degenen die dit lezen en nog niet wisten wie die initiatief-nemers zijn van Randje per Week: dat zijn Annelies en Simone.
   Over het boekje wat gemaakt is en waar de Randjes per Week van 2014 in staan: daar was ik van plan om nog een apart blogje over te maken, want daar had m’n vriendin ook een mooi verhaal bij, toen ze bij me op bezoek was.

 2. Prachtige randjes-lappen van je vriendin!!! En het gehaakte kleed van je vorige blog is ook prachtig!!!
  Liefs, Ineke

  • Margriet zegt:

   Dank, ik ga alle complimenten doorgeven aan m’n vriendin (die zelf niet zo aktief is met op internet kijken). Maar ik vond dat haar werk wel gezien mocht worden!

 3. Ja, Margriet, ik ben zo’n late starter, pas afgelopen mei ging ik echt voor de bijl… De afgelopen week heb ik ’s avonds heerlijk zitten borduren aan DE RANDJES (van 2014..).

  Je bomen zijn echt om, dus. Jammer van je vogeltjesboom, maar de vogels weten je vast nog wel te vinden! Flink voeren de komende winter, dat helpt zeker ook! Ik hoop dat je snel went aan de leegte in je tuin.Anders zet je er toch gewoon een nieuw klein boompje voor in de plaats?
  Groetjes, Digna

  • Margriet zegt:

   Leuk, je reactie, en heel illustratief voor de uitspraak: “Je hebt early adaptors and late followers”. Niks mis mee om een late instapper te zijn, en dat heeft ook voordelen. Zoals dat je nu elke avond al die randjes kunt inhalen, en niet hoeft te wachten op telkens een nieuw patroontje.

   Ja…. m’n boom….. helemaal in mootjes gehakt. Arme boom, arme ik….

 4. Wat een prachtige doeken zijn dat geworden, met die randjes! Wat origineel om een randje om de randjes te maken! En de quiltblokjes zijn ook heel leuk. Bijzondere kleuren. Op de foto kan je niet goed zien of de borduurster meerdere kleuren heeft gebruikt voor de randjes, maar het lijkt van wel. In één woord fantastisch!
  Helaas was mijn jaar te vol om echt van start te gaan met de randjes. Ik ben wel begonnen, maar niet ver gekomen. Eens kijken of ik de randjes kan bewaren op mijn computer om er later mee aan de slag te kunnen.

  • Margriet zegt:

   Hoi Betsy, Bedankt voor je reactie op de inspirerende foto. Het is inderdaad wel een goed idee om de randjes op de computer op te slaan, want na een tijdje worden ze van de randjes-website af gehaald. Ik heb meerdere keren gelezen dat mensen de randjes zelf bewaarden en ze later alsnog borduurden.

   Jammer dat je jaar te vol was. Maar eigenlijk is het zo: jùìst als we het druk hebben, moeten we wat tijd in bouwen om te ontspannen, toch? En borduren is juist zo’n fijne ontspanning!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen