Retro stekenlap


Tradities en rituelen rond feestdagen zijn per definitie onveranderlijk (elk jaar vier je iets op dezelfde manier), maar in de praktijk verandert er juist heel veel. Soms is een traditie het onderwerp van heftige discussies en soms gaat het gewoon glijdend. Gewoonten zijn vroeger in bepaalde streken en landen ontstaan en waaiden soms over naar andere regio’s. Soms werd de betekenis dan overgeleverd en soms niet. Leuk voor latere historici om uit te zoeken hoe iets ook weer zat maar anderen interesseert dat niet en vieren gewoon hun eigen feestje. Het geven van een pop van speculaas was vroeger een betekenisvol symbool maar later kwam het in het Sinterklaasfeest terecht en nu kun je die poppen gewoon overal kopen en ze opeten zonder erbij na te denken of die pop ook nog enige betekenis heeft.

Met een beetje fantasie kun je in deze geborduurde mannen en vrouwen ook speculaaspoppen zien. De lap is geborduurd in 1969 en dat was de tijd dat opleidingen nog gedegen onderwijs gaven in het gebruik van verschillende steken. In deze geslaagde lap zijn heel mooi allerlei siersteken te zien in de typische kleuren van die tijd. Nu op en top retro!

En hoe vieren ze in België Sinterklaas? Een dagje later dan bij ons, en daar zijn historische plausibele redenen voor. Maar maakt niet uit, ik wou het onderwerp gewoon even op ‘België’ brengen. Ik heb veel Belgische bloglezeressen en ik krijg ook vaak bestellingen uit ons zuiderlijk buurland. De portokosten zijn helaas best hoog en af en toe doet zich de gelegenheid voor om een bestelling te doen waarbij wat minder porto kan worden berekend. Dat is als ik een weekendje naar België ga. Dan neem ik de bestellingen mee en doe ze dáár op de post: stuk goedkoper!

Hierbij de aankondiging: Woon je in België en wil je iets bestellen maar schrik je terug voor de hoge porto? Je kunt nu iets bestellen en dan doe ik dit weekend daar op de post. Je krijgt dan een mailtje over de aangepaste porto. Een paar bestellingen liggen al klaar om a.s. weekend mee te nemen, want bij een paar bestellingen had ik al teruggemaild dat ik binnenkort deze gelegenheid weer heb.

Mooi geborduurd hè: deze ‘speculaaspoppen’ en het ‘paardje van sinterklaas’?

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Miniatuur garen en band op antiekmarkt

Zomerse antiekmarkt

Kostuums van papier en een rijk wandkleed

Oude quilt in een oud landschap

Knittax: maandblad voor handbreimachines

Reacties

  1. Niesje Verhoeff zegt:

    Prachtige lap. Wij wonen tegenwoordig in België. Groet Niesje.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen