Richelieu patronen

Richelieu-borduurwerk is een oude volkskunst van ‘Sneewerk’. De contouren van de sierlijke motieven en de knipranden worden met festonsteken omgewerkt. En de verbindingen tussen de motieven bestaan uit spijlen, die gedraaid, gefestoneerd om omgewikkeld kunnen zijn. Dan nog wat picotjes en wat doorgestopte spinnetjes op de kruispunten en je hebt iets prachtigs! Vooral als je geborduurd hebt met mooi wit garen op witte linnen ondergrond.

Deze prachtige borduurkunst is ook bekend geworden onder andere namen, zoals Venetiaans borduurwerk. En er zijn verwantschappen met Engels borduurwerk, Hedebo-kant, naaldkant en vast nog wel wat meer. Elke streek gaf er een eigen draai aan en zo ontstonden ook vele sierlijke patronen.

In de jaren tachtig midden in een vorige handwerk-periode verschenen heel wat Richelieu-patronen in Nederlandse tijdschriften. Niet alleen handwerktijdschriften, maar soms ook grotere damesbladen publiceerden af en toe een patroon, om hun lezers over te halen deze borduurtechniek ook eens te proberen. In die tijd kon je makkelijk een hele map vol met patronen verzamelen en zo’n map heb ik hier. Boordevol mooie patronen, die nu ook weer aantrekkelijk zijn. Vooral de strijkpatronen zijn makkelijk: dan hoef je zo’n patroon alleen maar op de stof te strijken en kun je gelijk gaan borduren.

Is er iemand die belangstelling heeft voor deze map? Ik wil hem graag toesturen naar een liefhebber, tegen de verzendkosten. Als er meerdere liefhebbers zijn dan splits ik de map gewoon op en kan ik meerdere mensen blij maken. Laat maar weten als je belangstelling hebt.

6 gedachten over “Richelieu patronen”

 1. Gerry Moenen-Teunissen

  Goedemorgen Margriet,
  Wat gewéldig dat er patronen te koop zijn. Ik ben met slabbetjes bezig en vind dit mooi om er op te borduren.
  Mvg
  Gerry

 2. Hallo Richelieu-patronen-liefhebbers,
  de patronen zijn inderdaad al weg; sorry dat ik dat niet eerder hier had gemeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.