Rivieren-landschap

Eerst kreeg ik een mailtje van de tandarts dat alle afspraken zijn afgelast. Niet verwonderlijk, want zo gaat het nu overal.
Daarna nog een telefoontje, om het te bevestigen. Straks doen we misschien wel wat avondopenstellingen, zei de assistente, om de afspraken weer in te halen.
En daarna kreeg ik een telefoontje dat de kliniek sommige afspraken tòch mag laten doorgaan, waaronder de mijne.

Daar was ik blij mee, want ik zat in een serie beschermende behandelingen en er moest er nog één. Terwijl ik in een verder stille kliniek die laatste behandeling onderging, ging Jan even naar de Waal. Hij was zo lief om met me mee te gaan, en nu maakte hij ook gelijk even een foto voor mij. Ik ben gewend voor of na elke tandarts-afspraak daar even te wandelen. Voor mij zou het nu te koud zijn, met die harde wind, maar zo kon ik toch even zien hoe dit geliefde plekje er nu uitziet.

Twee weken geleden was ik hier ook. “Hoog water in Nederland“, schreef ik toen. Het was de dag waarop de corona-crisis in volle omvang duidelijk begon te worden en strenge maatregelen werden afgekondigd. Vol spanning wachten we nu op de eerste berichten waaruit we hopelijk mogen zien dat het water misschien begint te zakken. Zoals het daar bij die rivier ook al deed.

En toen was ik klaar. Klaar!
Ongelooflijk! Na àl die keren dat ik daar naar toe ben geweest! Er was nogal wat scheefgegroeid in mijn gebit en ik moest vele behandelingen ondergaan. Ook heb ik een hele tijd een beugel gedragen. Dat was niet altijd makkelijk en er waren ook wel wat tegenvallers en teleurstellingen en ik heb vaak pijn gehad. Maar al die behandelingen hebben veel effect gehad. Ik kreeg nu ook de uitslag van een laatste test en kon merken dat de tandarts er ook plezier in had om tegen mij te zeggen: nu is het goed!

Om dat te vieren gingen we op de terugweg nog even samen naar een ander plekje bij één van onze Nederlandse rivieren. Dit is bij Heteren. Vanaf de snelweg zagen we bij al die tandarts-ritten telkens die toren daar staan. Hij staat daar al eeuwen. Nu gingen we even kijken. Gewoon een kwartiertje kijken en genieten, ook al voelde het als spijbelen. Heel Nederland zit binnen en wij mochten hiervoor even naar buiten. Ik vond het een bijzondere belevenis.

4 gedachten over “Rivieren-landschap”

 1. Gefeliciteerd Margriet, met je laatste behandeling. Wat een blijdschap. Ik weet hoe het voelt, heb ook na mijn vijftigste levensjaar anderhalf jaar een onder- en bovenbeugel gedragen. Ook vanwege scheefgroei in mijn mond. Heerlijk als alles er dan weer uit kan.

 2. Mooie plaatjes, ik had me voorgenomen dit jaar er alleen met de auto op uit te trekken om wat meer km te maken en mooie plekjes in Nederland te ontdekken maar het Coronavirus gooit roet in het eten. Misschien komt het er toch nog van en misschien kom ik dit plekje ook nog eens tegen.

  Ook ik had een gebit met scheve tanden en een kies met kroon die eruit moest, toen zei de tandarts “dat wordt een brug” dan moest er in de andere kiezen geslepen worden om de brug te bevestigen. Ik heb toen gezegd dat is mij een brug te ver 🙂 geef mij maar een afspraak voor de orthodontist, ik ga vragen of ik een beugel krijg om de boel recht te trekken.
  Gelukkig werd deze man enthousiast om mij te helpen, de kies met kroon is eruit gehaald en nog een andere kies om ruimte te maken. Eerst alles laten genezen voordat de beugel geplaatst kon worden.

  Ik had dus op 54 jarige leeftijd een beugel en heb er 2 jaar mee gelopen, het resultaat mocht er zijn ondanks de in mijn ogen “slechte” kiezen. Het heeft inderdaad veel pijn gedaan af en toe, maar een doosje wax op een te lange draad deed wonderen.Ben nu 67 en Ik heb er nooit spijt van gehad.

  Er is een spalkje achter geplaatst wat in het begin even wennen was en ik heb nog een nachtbeugel die zoals hij zei zolang als mogelijk moet blijven dragen. De beugel is nog intact en ik sla wel eens
  een aantal dagen over als ik verkouden ben of zo dan vind ik het niet zo prettig.

  Als ik nu in de spiegel kijk durf ik te lachen en denk Mooooooooooooooi

  Groetjes, en geniet nog van de mooie dagen die nog komen

  1. Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke verhaal Anneke! Ik heb dit met heel veel interesse gelezen. Inderdaad ook heel veel overeenkomsten!
   Ik vond het mooi om te lezen dat je op de leeftijd waarop je nu bent met zoveel plezier kunt terugkijken op een destijds goede beslissing. Dit heeft voor mij ook meegewogen om deze ingrijpende behandeling te willen ondergaan: het weten dat het voor de komende jaren heel veel rust gaat geven dat er nu een stabiele situatie is die nog vele jaren meekan.

   Ik heb inderdaad nu ook een nightguard (nachtbeugel). Die kreeg ik bij deze laatste behandeling waarover dit blogje ging. De eerste nacht vond ik het nogal wennen, maar nu heb ik hem al bijna een week ingehad en is het al aardig gewend.
   Nogmaals fijn wat je hierover schreef, ik vond het fijn om deze herkenning van een bloglezeres te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.