Rollen antiek linnen

Rollan antiek linnen
De verwerking van vlas tot linnen is een lang proces met vele handelingen. Al die handelingen werden vroeger zelf op de boerderijen gedaan. Eerst natuurlijk het zaaien en oogsten van het vlas en daarna:
Repelen: het zaad wordt gescheiden van het stro.
Roten: door een rottingsproces met water vallen de bundels uit elkaar en komen de vezels uit het stro beschikbaar.
Braken: hierdoor wordt de houtpijp in korte stukjes van 1 à 2 cm lengte gebroken.
Zwingelen: in een zwingelturbine wordt het hout van de vezels gescheiden. (Voor het linnen kunnen alleen de lange vezels gebruikt worden, maar er werd niks weggegooid! Hout wordt voor spaanplaat gebruikt en van de onbruikbare  korte vezels wordt touw gemaakt.)
Hekelen: de lange vezels worden over ijzeren kammen getrokken om klaar te maken voor spinnerij.
Spinnen: dit kan nat (gladde, glanzende rekbare garens) of droog (ruw en grof).
Weven: dit kan in principe op alle typen weefgetouwen, maar het is moeilijker doordat vlasgarens stugger zijn en makkelijk breken.

Een veelomvattend en arbeidsintensief proces dus. En het is dan ook voor te stellen dat de huisvrouwen vroeger zuinig waren op hun rollen linnen. De rollen werden vaak kunstig opgerold bewaard in het kabinet en als er wat nieuws nodig was (nadat het oude goed eerst veelvuldig was versteld) mocht er een nieuw stukje van een rol gebruikt worden. Ik heb zelf een paar van deze rollen en toen ik die had gekocht was ik er ook van onder de indruk. Het idee dat ik zulke lange lappen stof had waar vroeger zoveel moeite voor was gedaan, maakte dat ik er zuinig op wilde zijn. En zo verzon ik wat plannetjes om het linnen zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen. Allereerst maakte ik er wat lavendelzakjes van. Die stuurde ik af en toe mee bij bestellingen maar m’n voorraad is nu op. Ik was wel heel tevreden met het resultaat want de linnenstruktuur komt heel goed tot z’n recht in zo’n klein zakje.

Ten tweede wilde ik eens naar het zogenaamde dook roll’n kijken. Dat heb ik gister gedaan in Markelo en nu ik het gezien heb ga ik zelf ook één van mijn rollen wassen en proberen of ik het ook zo kan oprollen. Ik hou jullie op de hoogte van hoe dat gaat!
Ten derde had ik bedacht dat ik mijn Randje per Week met dit linnen wilde voeren. Vorig jaar liet ik een paar keer mijn geborduurde randjes zien. Ik borduurde ook op linnen en daarbij past deze achterkant heel mooi. M’n foto maakte ik al in het voorjaar, dus vandaar dat er nog tulpen op staan. Nu ik naar het het dook roll’n heb gekeken, is het een goed moment om die foto nu ook te laten zien:

Randje per week geborduurd op linnen
En nu heb ik nog een vierde plannetje bedacht wat ik met het linnen wil doen: verkopen!
Natuurlijk hou ik nog wel wat over om nieuwe lavendelzakjes van te maken, maar de rest plaats ik straks in m’n shop. Misschien willen jullie ook je randenlap ermee voeren. Ook wordt oud linnen weer gebruikt om zelf stoppen te maken, of met hele fijne kruisjes een merklap te maken. Ik heb geïnformeerd naar de gangbare prijs en die ligt nu op 15 euro per meter. Als extra service wil ik bieden dat je bij mij ook een lang stuk linnen kunt kopen wat langer is dan een meter, maar ook smaller. Ik kan het zò knippen dat er meerdere achterkanten voor een randenlap naast elkaar liggen en dat is dan voordeliger. Als je belangstelling hebt voor zo’n stuk, mail me dan via het reactie-formulier.

Randje per week en oud linnen

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Klaproosblaadjes

Zelf verven met plantaardige stoffen

Picknickkleed in HongKong

Tijdschriften Baby en Peuter

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen