Rondjes op het strand

Wat betreft handwerkboeken zijn er in mijn indeling vier categorieën: Boeken van vóór de tweede wereldoorlog, boeken van 1945 tot 1970, boeken van 1970 tot 2000 en boeken die na 2000 zijn verschenen. Mijn passie ligt bij de boeken van vóór 2000, want daar zit voor mij de meeste waarde in, het grootste plezier om ze op te sporen, de meeste waardering van mensen die die boeken ook zoeken en willen gebruiken. Het liefst zou ik alle boeken van vóór 2000 compleet hebben, in de zin dat ik ze ooit een keer in m’n shop heb gehad. Dan kan ik later eens een overzicht maken van alles wat er in de vorige eeuw is verschenen.

Maar nu even over de boeken van nà 2000. Het zijn vooral bepaalde onderwerpen die in onze tijd in de belangstelling staan, en waarover nieuwe boeken verschijnen. De laatste jaren vooral: haakboeken! Echt fascinerend om die hele ontwikkeling te zien van vele nieuwe haakmogelijkheden. Vroeger was haken vooral voor kleding, kraagjes, kleedjes en kastrandjes (en natuurlijk ook de beddespreien en gordijntjes). Maar in onze tijd heeft het haken zich geëvolueerd tot een multi-techniek waarin enorm veel toepassingen en toevoegingen (en tierelantijnen) zijn verzonnen. De foto’s in die vele boeken die al die haaksels beschrijven zijn heel aantrekkelijk. Dan wil je dat ook proberen!

Maar als je dan zelf zo’n rondje uit zo’n flitsend boek hebt gehaakt, dan is het toch nog een kunst om daar iets zinnigs mee te doen. De foto uit het boek gaf inspiratie, de mode stimuleerde om ook iets uit te proberen, maar als het haaksel klaar wat moet je er dan mee doen? Ik nam een paar van die haaksels mee naar het strand, want daar kan ik altijd wel iets gebruiken. Een klein accentje voor zonnig kijkplezier. Om een beetje een spannende foto te maken want alleen de zee is zo saai.

Hoe maak ik daar dan thuis weer een blogje mee? Ik besloot deze foto’s als invalshoek te nemen om mijn boeken-indeling eens op te schrijven. Elke (handwerk)periode heeft zo zijn eigen boeken-mode en in onze tijd wordt dat ingevuld door eindeloos veel nieuwe haakboeken. Deze kleine kijk-rondjes zullen vast ook uit zo’n modern boek zijn gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.