Ruilen huilen? Tijd is geld?

Twee kruissteek kopjes met schotel

Ik weet helemaal niks van deze kopjes. Ja, wèl dat ze een bruine schotel hebben en een curieuze tekst. Maar niet wanneer ze gemaakt zijn en in welke oplage. Ik had ze gewoon nog nooit eerder gezien en vind ze intrigerend. Wat bewoog een fabrikant om deze tekst met een kruissteek-randje op dit soort kopjes af te drukken? En dronken mensen hier echt koffie uit? Koffie-drinken is toch bedoeld als een momentje-ontspanning, en wil je dan wel elke keer geconfronteerd worden met die oubollige volkswijsheid? Ik vind het wel een beetje vreemd. Maar toen ik daar zo over nadacht om hier een blogje over te schrijven, bedacht ik het volgende: Misschien zijn ze bedoeld als ‘conversation starter’. Die uitdrukking hoorde ik voor het eerst tijdens een lezing over de Russische serviezen die nu in de Hermitage worden tentoongesteld. Op de luxueuze diners van de Tsaar werden de tafels gedekt met kostbaar servies waarop prachtige taferelen waren geschilderd. Die afbeeldingen waren bedoeld om het gesprek op gang te brengen met je buurman aan tafel. Dus dan begin ik nu enigszins te begrijpen wat mogelijk de achtergrond is van deze kopjes. Je serveert er koffie in en vraagt dan aan je gast: “Heb jij laatst nog iets gekocht waar je spijt van had?” Of je zegt: “Aangezien tijd geld is, waardeer ik het bijzonder dat je vandaag bij mij op visite komt!” Mogelijkheden genoeg bij deze aparte kopjes!

3 reacties op “Ruilen huilen? Tijd is geld?”

 1. Zo’n gele trommel (alsof het borduurwerk is) heb ik. Jaren geleden gekocht op de bazaar van de kerk hier. Ik zag hem en was gelijk weer kind: mijn Moeder had zo’n trommel en daarin zaten altijd Brusselse Kermis. Ik ben echt blij met die trommel en niet perse omdat mijn Moeder hem had, maar omdat hij er was, toen ik nog een kind was. Het is gewoon een heel oude trommel… uit de veertiger jaren?? Zo enig om dit soort dingen bij jou weer te zien.
  Groet, Rya

  1. Hallo Rya, Ik herken me helemaal in je reactie op de trommel. Eerst had ik in m’n blogje ook wat opmerkingen over die gele trommels maar die had ik weer geschrapt omdat het anders te lang werd. Mijn moeder had ook zo’n trommel. Bij haar ontbrak de deksel, Later kon ik er een paar bijkopen en die koester ik. Vanwege de herinneringen aan vroeger thuis. Als ik dan zoiets koop, dan denk ik altijd: bij degene die dit wegdeed heeft het vast ook vele jaren in de kast gestaan, met persoonlijke herinneringen. En jij bevestigt dat eigenlijk!

 2. Waar en waarom deze kopjes gemaakt zijn weet ik niet. Maar ik herken wél het bloemenkransje. Dat komt van de Nederland-merklap van Mies Bloch.
  Het tijdschrift Margriet heeft eind jaren 70/begin 80 een map uitgegeven met boekje en patroonbladen: het Mies Bloch kruissteekboek. Daarin vind je ook het patroon van deze merklap.

  Overigens heb ik in die tijd een verzameling mokken gehad met spreuken, dus misschien was het gewoon iets van die tijd ☺

  groetjes ine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013