Samentrekwerk of Perzisch Ajour

Oefenlapjes samentrekwerk
Dit lijkt troep maar het is het niet. Het zijn demonstratielapjes voor Samentrekwerk of Perzisch Vlinder in samentrekwerkAjour, waarbij bewust telkens halverwege een randje of steek is opgehouden. Zodat een lerares aan een cursist kan laten zien hoe een bepaalde steek (verder) gaat. Ik zou de lapjes kunnen strijken en apart fotograferen en sommige lapjes zullen er dan wat aantrekkelijker uitzien. Maar veel zal het niet helpen want er hangen ook nog veel losse draden aan. Ik denk dat het juist zoals het nu is een waardevol pakket kan zijn voor liefhebbers (of leraressen) van deze oude techniek.
Er zijn veel mooie voorbeelden bewaard van Samentrekwerk, wat met name in de Scandinavische landen veel werd gedaan (en wat ook wel Pulled Tread Work wordt genoemd). Dan is er gewerkt Blaadje in Perzisch ajourop fijne ondergrond en met dun garen, veelal wit op wit. Maar de techniek moet natuurlijk eerst geoefend worden en dat kan het beste op grof materiaal, zoals hierboven te zien is. Dan kun je zien hoe de weefselbosjes bij elkaar worden getrokken. Bij sommige steken lijkt het alsof er weefseldraden zijn uitgetrokken, maar dat is niet het geval. Bij Perzisch ajour worden groepjes weefseldraden samengetrokken met borduursteken. De techniek werd vroeger bijna uitsluitend als aftelbare techniek gewerkt, maar het kan ook wat vrijer.

Mooie voorbeelden staan inGroot perzisch ajourboek het katern Witborduren, en in het Groot Perzisch Ajourboek, beide van de hand van Henriëtte Beukers.

Wie geïnteresseerd is in de demonstratie-lapjes: ik hoor het graag. Het lijkt me het fijnste als ze allemaal bij elkaar blijven. Een  grote gele lap met de blaadjes en het afgewerkte vlindertje bied ik ook los te koop aan. Ook zodat er een foto van in m’n shop staat waarop je kunt zien hoe mooi dit is.

Boekjes Pulled Tread Work

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

De kleuren van het jonge blad

Boeken om dieren te haken, te breien, te maken

Merklap met patroon

Flow-rozen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen