Schatzoeken

Na een storm is er van alles te vinden op de stranden, en jutters vinden dat alles ook. Leuk om dat zo allemaal bij elkaar te zien, bijvoorbeeld in een juttersmuseum.

Vlak voor vertrek legde ik nog wat handwerkjes bij elkaar. Genaaid, gebreid, gehaakt en geweven: alles bruist en boeit en is bruikbaar. Maar eigenlijk zijn die handwerkjes ook nogal ‘gewoon’. Het zijn handwerkjes die iedereen kan maken of zou kunnen maken. Net als die juttersvondsten, die na een storm ‘voor het oprapen liggen’.

Maar héél soms wordt er iets bijzonders gevonden. Iets héél bijzonders! Voor de kust van Texel zijn een paar jaar geleden echte schatten opgedoken, waaronder een bijzondere jurk. Deze ‘robe’ uit het ‘Palmhoutenwrak’ was wereldnieuws en komt na groot onderzoek over een paar dagen weer terug naar het museum op Texel. Wij waren dus net te vroeg om de jurk nu al te kunnen zien. We konden wèl een kijkje nemen in een ander wrak in het museum, om alvast in de stemming te komen.
En het was erg leuk om nu al de opwinding te merken in het museum. Iedereen kijkt ernaar uit dat die gave jurk van 400 jaar oud tentoongesteld gaat worden. Zo bijzonder dat textiel tot de ‘schatten’ behoort!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.