Serie Victoria

De serie Victoria is een kostuumdrama over de eerste regeerperiode van de Britse koningin Victoria. De afleveringen worden door vier miljoen mensen bekeken, en daar hoor ik ook bij. Elke aflevering is maar één week beschikbaar op NPO en die kijk ik dan in de week na de uitzending. Op het moment dat ik dit schrijf, is de laatste aflevering nog maar twee dagen beschikbaar, maar wie weet helpt dit blogje om daar nog even aandacht voor te vragen. Ik vond deze laatste uitzending heel indrukwekkend. In Ierland brak in 1845 een vreselijke hongersnood uit waardoor meer dan een miljoen Ieren stierven. Mensen die de overtocht nog konden betalen emigreerden. De hongersnood wordt ook wel de Great Famine of de Patato Famine genoemd. De Ieren waren grotendeels afhankelijk van de aardappeloogst, en die mislukte door de aardappelziekte Phytoftera. Ze konden de pacht niet meer betalen aan de Engelse grondbezitters en werden prompt hun huizen uitgezet. Iets van de verschrikkelijke wantoestanden wordt in beeld gebracht in deze laatste aflevering.

Queen Victoria hoort over de hongersnood van de Ieren en wil graag hulp bieden, maar botst daarbij op weerstand van haar regering. Voor de zoveelste maal zien we het contrast tussen arm en rijk, de hele geschiedenis door al een schrijnende aangelegenheid. Voor deze foto pakte ik m’n voorraadje aardappels en besefte ik hoe rijk ik ben: dat kan ik zomaar kopen en eten! Welvaart is niet vanzelfsprekend, en het is altijd goed om iets van de geschiedenis te weten.

De serie is vooral ook het kijken waard vanwege de prachtige kostuums. Het edele handwerk aan kleding en kragen zijn een lust voor het oog. Ook in deze laatste aflevering zijn de kragen van de koningin en haar personeel weer volop te zien. Het lijkt wel Irish lace wat ze dragen. Dit Engelse boek over Youghal and other Irish Laces laat ook zien hoe schitterend deze kanten vroeger waren, en het bespreekt (voor liefhebbers) de geschiedenis en de technieken.

Kant en Aardappels, als symbool voor het contrast tussen rijk en arm.
Maar als de armen zèlfs geen aardappels meer hebben, dan moeten de kant-dragers ingrijpen. En het is verdrietig dat dat niet vanzelf ging.
Van harte aanbevolen, deze laatste aflevering van Victoria.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kies je kleur

Borduurpatronen van oude gebouwen

Een paar breiboekjes

Op bezoek in een atelier in een vakwerkhuis

Reacties

 1. Sorry Margriet , was het niet 1845 ?
  Ik geniet elke dag van je blogjes hoor !

 2. Ja die Engelsen kunnen er wat van met hun kostuum- en andere series. Dat is altijd GENIETEN !

 3. Morgen is de laatste aflevering! Setdressing en kostuums: het is altijd smullen bij de Engelsen, maar helaas ook daar een kwestie van geld. Omdat zij de series internationaal goed kunnen verkopen, kan er ook behoorlijk wat geld in de aankleding gestopt worden, aankleding die veel duurder is dan een serie die nu speelt. Veel plezier met nòg een aflevering.
  Hartelijke groeten,
  Hennie

  • Margriet Hof zegt:

   Bedankt voor je reactie Hennie! Dat kan morgen een leuke dag worden: overdag de handwerkbeurs en ’s avonds naar de laatste aflevering van Victoria kijken. Dus wie weet schuif ik dat kijken dan nog even door naar een latere dag.
   Ik las op internet dat er hierna nog een serie komt, dat zou mooi zijn.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen