Shetlandkant breien

Van hele zachte wol kun je ook heel fijne draad spinnen. En dat deden ze op de Shetland-eilanden. Ze hadden en hebben daar schapen die hele zachte wol leveren. Er wordt verteld dat in de 17e eeuw de schapen uit het zicht achter de kleine boerderijen werden gehouden om te voorkomen dat ze gestolen zouden worden. Dus de roem van deze schapen is al heel lang bekend.

Shetland bestaat uit meer dan honderd eilanden met een woeste schoonheid en altijd veranderende kleuren. Een ruig land waar de bewoners vindingrijk moesten zijn om te kunnen overleven. Alles wat ze niet zelf konden verbouwen, moest gekocht worden. En om aan geld te komen moest er handelswaar zijn. De schapen leverden wol en van de wol werden sokken gebreid. Die vonden gretig aftrek bij de handelaars. De vrouwen van de Shetland-eilanden gingen steeds fijnere breisels breien, omdat die meer geld opleverden.

Vooral het eiland Unst, het meest noordelijke van de Shetlandeilanden, werd beroemd vanwege de zeer fijne breisels die hier werden gemaakt. De stola’s en sjaals die hier vandaan kwamen werden wel weddingring-sjaals genoemd. Ze werden uiterst fijn gebreid, volgens ingewikkelde patronen, maar konden toch nog ‘door een ringetje worden gehaald’. Voor de allerzachtste en allerfijnste sjaals werden de fijnste vezels van de nekharen van de schapen gebruikt, en zo was er dus een hele ontwikkeling om werkelijk het allermooiste kant-breiwerk te maken wat er maar gemaakt kan worden.

Shetlands kantbreiwerk heeft een verfijndheid die enorm complex lijkt en bijna onhaalbaar voor hedendaagse breiers. Maar met wat oefening kan iedereen die kan opzetten en afkanten, recht en averecht kan breien, ook deze prachtige techniek leren beheersen. Zoals voor elke her-ontdekte handwerktechniek zijn ook voor het Shetland-breien en het Kantbreien boeken geschreven om deze verfijnde breikunst toegankelijk te maken voor breiers van de 21e eeuw. De uitgevers die deze boeken uitgeven zijn vaak nog wel aan de voorzichtige kant met hun oplagen, en hadden misschien nog niet helemaal door dat er ècht weer een nieuwe markt is voor dit soort boeken, want vaak zijn zulke boeken na een paar jaar uitverkocht en worden ze niet meer bijgedrukt. Ik vind het leuk om deze mooie (en ook nog Nederlandstalige!) boeken over het Shetland-breien in m’n shop te kunnen plaatsen. Het leuke daarin vind ik dat ik er dan eerst een blogje over kan schrijven; ik vind het gewoon leuk om hier aandacht aan te kunnen geven. Mooi dat dit soort technieken nu weer (ook weer) in de belangstelling staan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.