Showmodellen patchwork

Patchworkjes
Baby blocks, Dronkemanspad, Log Cabin en Honingraad.
Dat zijn bekende namen voor quilters. Er zijn misschien wel tienduizend verschillende blokken verzonnen  en elk blok heeft een naam. Die namen kun je echt niet allemaal kennen, maar deze bekende namen kennen de meeste quilters toch wel. Net als Ohio Star en Pinweel en Diamond Ring en Flying Geese. Dat zijn patronen die inmiddels zò bekend zijn dat ze door quilters makkelijk worden herkend, in bijvoorbeeld een quiltexpositie.

Maar in de jaren tachtig was dat nog lang niet zo. Het quilten was nog vrij onbekend in Nederland en werd op sporadische cursussen onderwezen door vrouwen die precies uitlegden hoe je zo’n blok opbouwt. Daarmee deden ze een soort pionierswerk want er was hier nog maar weinig kennis van al die Patchwork blokAmerikaanse en Canadese blokken. Inmiddels is dat wel anders. Je kunt te kust en te keur boeken kopen en workshops volgen en binnen de kortste keren ben je niet alleen besmet met het quiltvirus maar heb je ook een flinke dosis kennis opgedaan. Maar wèl dankzij dat pionierswerk van die vrouwen uit de zeventiger en tachtiger jaren dus.

Ik heb hier een hele doos vol oude patchwork-voorbeelden die van zo’n oude lerares zijn geweest. Er zijn keurig afgewerkte kussen-overtrekken bij (met een patchwork-blok op de voorkant), maar ook half-afgewerkte patchwork-voorbeelden die waarschijnlijk expres niet zijn afgemaakt. Zodat cursisten goed konden zien wat de werkwijze van zo’n blok was. Is er iemand die belangstelling heeft voor deze hele doos?
De afgelopen dertig jaar is er enorm veel gebeurd op het gebied van quilten in ons land en er zijn prachtige quiltstoffen te koop. Daarom spreken de kleuren en de stoffen op deze voorbeelden in eerste instantie wat minder aan. Ze zijn ‘gedateerd’ zoals dat zo mooi heet. Maar toch vind ik zo’n hele partij wel waarde hebben en ik hoop dat er een quiltliefhebber is die de hele partij wil overnemen.

Acht patchwork kussens

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduurmotiefjes kerst

Bomenblogje

Warmste nacht

Merklap Marie 1926

Reacties

  1. Marja Bos zegt:

    De blokken spreken me erg aan.
    Ik heb geen idee wat ze waard zijn…
    Laat maar weten wat je ongeveer in gedachten hebt.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen